»Det här fordrar två starka parter«

Landstingets personaldirektör i Jönköping, Mats Hoppe, ser inte någon risk med ett så nära samarbete med Vårdförbundet. »Men det fordrar två starka parter«, säger han

1 augusti 2008

Grundbulten är förtroende och respekt utifrån en styrkeposition, förklarar personaldirektören.

Han tycker att det råder en »win-win«-situation och säger att han har blivit inspirerad av Vårdförbundets sätt att arbeta.

Mats Hoppe beskriver en process där de fackliga organisationerna kommer in i löneprocessen på ett mycket tidigt stadium, innan några låsningar har skett. Så träffas till exempel förvaltningarnas personalchefer, förhandlingschef, personaldirektör och de fackliga organisationerna i augusti varje år inför de löneöversyner som vanligtvis ska vara klara till i april året därpå.

– Då pratar vi om lönebildningen, jämställdheten, marknadsläget och går igenom statistik.

De »rundabordssamtal« som Thomas Johansson och Sven Lindblom från Vårdförbundet talar om i artikeln ovan är en viktig del av den samverkanskultur som råder i Jönköping.

– Vi tar upp både glädjeämnen och problem. Och problemen tar vi upp i så god tid att de inte har hunnit bli några problem, berättar Mats Hoppe.

När strejken bröt ut i Jönköpings län den 5 maj var ingången från både landstingets och Vårdförbundets sida att »vi ska leva med varandra också efter konflikten«. Samt att patientsäkerheten stod i främsta rummet.

– Vi kunde ha odlat prestigetänkande och kört med traditionell konflikthantering. Men det stämde inte med kulturen här i Jönköping, säger Mats Hoppe.

När han började som personaldirektör i februari 2000 låg lönerna i Jönköpings landsting bland de allra lägsta i landet. Nu hävdar man sig väl i mitten av löneligan.

– Dessutom har vi bra resultat i vården och är kostnadseffektiva. Jag tycker att det vore konstigt om det inte skulle synas i löneutvecklingen också, säger han.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida