Det här händer i kroppen när vi äter:

6 oktober 2003

När vi blir hungriga signalerar kroppen tydligt att vi behöver energi. Stressnivån ökar, vi får hög puls och känner oss olustiga. Energibristen frisätter adrenalin, hungerpeptider och dopamin. Genom adrenalinet stimuleras musklerna till rörelse för att skaffa oss föda. Genom hungerpeptiderna inriktar vi oss på att finna det vi behöver. Dopaminet motiverar oss att äta.

När vi äntligen fått mat i magen drivs kroppen in i en fas av vila, som dämpar dopaminaktiviteten och höjer serotoninhalten. Med en hög halt serotonin känner vi ingen lust att »ta om«, vi känner oss mätta. Vi är nöjda.

Beskrivningen gäller när vi äter fett, men inte när vi äter socker. Medan fett gör oss lugna och mätta stimulerar den söta smaken frisättningen av endorfiner och hungersignalen noradrenalin. Vi nöjer oss inte, utan vill ha mer och mer. Att de vanliga mättnadssignalerna inte fungerar när vi äter sötsaker kan bero på att noradrenalin, som är kopplat till hunger, stiger när vi äter sött. En annan förklaring kan vara att socker är belönande. Om stärkelse ersatts med socker har aptiten ökat, visar försök både på djur och människor. Kombineras socker med fett tar sockret över de biologiska reaktionerna. Det är en förklaring till att det kan vara svårt att få nog av det som är både fett och sött, som choklad.

Källa: Professor Charlotte Erlanson-Albertsson vid Lunds universitet.
Illustrationer: Millitta Wellner

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida