Det kostar att anställa

Varför är inte vårdgivarna mer intresserade av att behålla sin personal??

Det har känts lite som ett krig, situationen på biva i Lund under den senaste månaden. En arbetsgivare som vill försämra villkoren för de anställda intensivvårdssjuksköterskorna utan något annat argument än att arbetstidsmodellerna ska bli lättare att administrera. För den saken verkade man länge beredd att offra hela verksamheten, lägga ner och skicka patienter utomlands.?

På vägen mot en lösning tvingades politiker avgå, sjuksköterskorna svartlistades och de hjärtsjuka barnens föräldrar blev än mer utsatta i sin redan svåra situation.?

Det hela löste sig genom att biva-sjukskötersk­orna till slut ändå fick behålla sin arbetstidsmodell, som har fungerat bra i många år.?

Vad kan då de ansvariga lära sig av den här sorgliga historien?

Förhoppningsvis att det finns ett värde i att försöka behålla erfaren personal.

Vårdfokus har tagit fram ett antal typfall som visar vad det kostar att nyanställa (sidan 20). Med rekrytering och inskolning handlar det om mellan 100 000 och 300 000 kronor, beroende på hur specialiserad tjänsten är.

Den som slutar på en arbetsplats på grund av låga löner, dåliga arbetstider och ett för stressigt arbete tar alltså med sig hundratusentals kronor från verksamheten. Pengar som kunde ha använts för att rätta till de brister som orsakade att den anställde slutar.?

Nu är det hög tid för vårdgivarna att i stället tänka: ”Hur ska vi få personalen att trivas och stanna kvar?”

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida