Kultur

Efter covidpassen på ima: ”Med musiken kunde jag vila”

Efter covidpassen på ima: ”Med musiken kunde jag vila”
Peter Lindberg var sångare i gruppen Ital Skunk och har arbetat med musiker som Rebecka Törnqvist, Per Texas Johansson och Tomas Anderson Wij. Foto: Tina Axelson.

Peter Lindberg, sjuksköterska på S:t Görans sjukhus, är skivaktuell med albumet A good night became a good day. Att hålla på med musik blev en viktig ventil efter de tuffa arbetspassen på ima under pandemin.

22 mars 2022

Du är musikern som blev sjuksköterska som nu släpper ny musik. Berätta!

– Jag har alltid hållit på med musik, spelat i band, sjungit och gjort låtar till mig själv och andra artister. Jag trodde nog att jag skulle jobba med det jämt, men när jag började arbeta som sjuksköterska gick jag helt upp i det, det var så roligt. Men under pandemin hittade jag tillbaka till musiken.

På vilket sätt då?

– Det var svårt att komma hem och koppla av efter de 12,5 timmar långa arbetspassen. Hjärnan var på högvarv och jag kunde inte somna. En dag satte jag mig vid pianot och började klinka lite och plötsligt hade tiden bara försvunnit. Det är som när blicken fastnar på något och allt annat står still. Musiken blev en vila som jag inte kunde få på något annat sätt.

Hur var det att arbeta under pandemin?

– Jag är flödesansvarig på intermediäravdelningen, ima, på S:t Görans sjukhus och vi hade väldigt svårt sjuka patienter hela tiden – i vanliga fall hade alla hamnat på iva. De var alla vakna och många hade lufthunger och ångest, det var jättejobbigt.

– Jag har alltid haft ett väldigt stort engagemang i mitt arbete så samtidigt som jag jobbade kliniskt hade vi fullt upp med att ta fram nya pm, introducera nya kollegor och stötta personalen. Det gick bra fram till tredje vågen. Jag bestämde mig för att jag skulle klara det för personalens skull, men en dag dog en av mina patienter som jag hade fått en nära relation till. Man hann ju lära känna varandra väl under de långa 12,5-timmarspassen tillsammans.

– När jag gick av på kvällen innan hade jag frågat om det var något särskilt han var sugen på och han svarade då en öl. På vägen hem köpte jag det på Seven Eleven för att ta med till honom. Men jag kom morgonen efter hade han försämrats och avled samma dag.

Hur är det på jobbet nu?

– Det är lugnare, men det känns som om de tänjda gränserna under pandemin är kvar. Vi har fortfarande mycket sjukare patienter på avdelningen än vi hade tidigare. Det kan oroa mig, speciellt inför nästa pandemi som vi ju vet kommer att komma någon gång i framtiden.

Och vad händer med musiken?

– Det album som jag släpper nu är låtar som jag gjorde för flera år sedan och som jag färdigställt under pandemin. Jag har inte stora förväntningar på att det kommer att uppmärksammas så mycket – det försvinner nog i Mello-bruset. Men det är så klart lite nervöst, det är ju ändå en del av mitt hjärta som jag lämnar ut på det här sättet. Jag har också gjort en massa ny musik sista tiden och har lite planer på nya inspelningar, så vi får se hur det blir med den saken.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

En av låtarna på Peter Lindbergs nya album heter When the night is here.

Fotnot: Ölen som Peter Lindberg köpte till sin patient blev stående i avdelningens kylskåp ett halvår. Tills personalen en dag bestämde sig för att dricka upp den tillsammans för att hedra mannen som avlidit. ”Det blev en fin stund”, säger Peter Lindberg.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida