Efter krisen på kardiologen – nu river sju anställda upp sina uppsägningar

Sju av sexton sjuksköterskor har valt att riva upp sina uppsägningar på kardiologen i Sundsvall. Det efter att arbetsgivaren hörsammat kravet om överbeläggningar. ”Men läget är fortfarande ostabilt”, säger Andreas Filipsson, sjuksköterska och förtroendevald.
16 sjuksköterskor sa upp sig på kardiologavdelningen på Sundsvalls sjukhus tidigare i höst, på grund av hög belastning under lång tid. De ställde några krav för att riva upp sina uppsägningar. Ett av de viktigaste var att slippa överbeläggningar med andra patienter än hjärtpatienter.
Nu har arbetsgivaren gjort insatser för att förändra patientflödet, vilket har lett till att sju sjuksköterskor har rivit upp sina uppsägningar och ytterligare några funderar på det, berättar Andreas Filipsson, själv sjuksköterska på kardiologen och förtroendevald i Vårdförbundet.
– Vi hoppas att fler ska vilja stanna. Men eventuellt försvinner tio fortfarande, vilket gör läget fortsatt ostabilt, säger Andreas Filipsson.
Numera är det endast hjärtpatienter som kräver avdelningens specialistkunskaper som läggs in där, och endast efter konsultation av kardiologisk bakjour. Insatsen ska utvärderas i januari.
– Effekten är att vi har våra egna patienter nu. De som kräver annan vård efter att ha blivit färdigbehandlade hos oss, kan vi också flytta vidare numera. Det har fungerat bra och vi har ett annat flöde nu, säger Andreas Filipsson.
När kardiologen nu slipper överbeläggning med andra patienter, sprids dessa patienter ut på andra avdelningar på sjukhuset.
– Det har framförts till facket att belastningen har ökat på annat håll. Det är givetvis inte bra. Grundproblemet är en övergripande brist på vårdplatser och brist på personal, som ju också Ivo-ärendet handlar om, säger Andras Filipsson.
Sundsvalls sjukhus har ett viteshot från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, på 15 miljoner kronor, eftersom det inte har kommit upp i utlovade antalet vårdplatser inom utsatt tid. Nu pågår det ett intensivt arbete för att lösa problemen på en övergripande nivå, berättar Anderas Filipsson.
– Arbetsgivaren jagar stafetter nu för att få arbetsmiljön att bli drägligare för all fast personal. Det är en ökad kostnad givetvis, men ger lite mer lugn och ro på golvet med fler händer och fötter.
Vad tycker du om den lösningen?
– Jag är inte för beroendet av stafettpersonal, utan för en fast personalgrupp. Men nu har vi ett läge där få söker fast tjänst. Att få en bättre bemanning kan leda till att vi kan locka fast personal, och fasa ut stafetterna längre fram.