Egen kö för barnen

Egen kö för barnen
Eva-Marie Clausén vill få till ett bra och tryggt möte på kort tid med barnet och föräldrarna. Foto: Johanna Svensson

Gräddfil. Lille Joel tas snabbt om hand när föräldrarna kommer med honom till akuten i Skövde. Här köar inte barnen som andra — åtminstone inte på helger och några vardagar.

Barnsjuksköterskan Eva-Marie Clausén ger fyra månader gamla Joel den hjälp med andningen som han behöver. Hon blandar koksalt och adrenalin som han får inhalera i pappas trygga famn. Efter en stund får han ännu en kur med koksalt, men behöver övervakas ett tag och får därför åka upp till barnavdelningen och läggas in.

Eva-Marie Clausén och Eva Georgii jobbar i vanliga fall på barnkliniken och är två av de barnsjuksköterskor som turas om att också bemanna akutmottagningen några nätter i veckan. De är alla kunniga och erfarna och har därför fått delegerat till sig att bedöma barnen och påbörja behandling när det behövs.

Liksom på andra akutmottagningar är besöks­trycket stort vid Skaraborgs sjukhus i Skövde. Därför startades hösten 2011 ett projekt med barnsjuksköterskor på akutmottagningen. Vuxen­akuten förstärktes med en barnsjuksköterska under vardagar fram till klockan ett på natten och på helger mellan 15 och 23. Uppdraget var att ta emot barn som sökte för medicinska åkommor och därmed minska den stora belastning som låg på den enda barnläkaren under jourtid. Barnläkaren ska finnas till hands även för förlossningen, barn- och neonatal­avdelningen; kanske en bebis har dåliga fosterljud och mamman måste snittas akut för att barnet ska klara sig.

Projektet är avslutat nu, men trycket på akutmottagningen har inte minskat. Som så ofta bromsar ekonomin, men de försöker ändå att hålla arbetssättet vid liv. Barn fortsätter att bli sjuka även efter klockan 17 och osäkra och oroliga förstagångsföräldrar behöver tas om hand. En barnsjuksköterska på akuten gör det möjligt; barn och föräldrar tas snabbt emot och slipper köa i flera timmar bland alla andra i väntrummet.

Den tisdagskväll när Vårdfokus är på besök kommer barnen i en jämn ström. Barnfamiljerna har ”egen ingång” och tas emot och bedöms av en sjuksköterska i triagen.

I nästa steg tar en barnsjuksköterska hand om barn med medicinska åkommor, även kirurg- och ortopedbarn i mån av tid, och gör en första bedömning. Hon vet vilka prover som behöver tas och gör det snabbt.

Barn med andningssvårigheter, som ofta kommer sent på kvällen, kan få hjälp att inhalera direkt.

Även om trycket av väntande barn och föräldrar ofta är stort, vägs det upp av att sjuksköterskorna aldrig är ensamma. Kommer ett larm om att ett dåligt barn är på väg in i ambulans och barnläkaren står på förlossningen, finns alltid narkos- och akutpersonal på plats som vet vad som behöver göras.

En stund efter att Joel har fått åka upp till avdelningen kommer tioårige Patrik som har varit hängig några dagar. Nu ska prover tas och han får emla i armvecket. Det är inte jättekul att bli stucken i armen; Patrik får lite ont i magen när sticket närmar sig — och jobbigare blir det när kärlet glider undan vid första försöket. Men Eva-Marie Clausén är kolugn. Hon tar itu med andra armvecket och där går det bra. Och Patrik kan gå hem direkt och slipper läggas in på avdelningen.

Eva-Marie Clausén gillar växlingarna mellan vårdavdelning och akutmottagning. Det är spännande på akuten och hon uppskattar de snabba mötena.

Tålamodet och förmågan att skapa ett bra och tryggt möte har hon, även när tiden är begränsad. Alldeles strax dyker Vilton upp tillsammans med sin pappa. Vilton är ett och ett halvt år och har druckit ur en flaska kropps­lotion. Det var inget vidare, han hostade rejält efteråt, men nu har det gått ett tag och hostan har lugnat sig. Några roliga bilar hjälper upp humöret och efter en stund smakar det bra med en festis. Men övervakning på barnavdelningen över natten får det bli för säkerhets skull.

När barnsjuksköterskorna jobbar på barn­avdelningen har barnen oftast hunnit få en första behandling, därför ser de dem sällan när de mår som sämst. Men det gör de på akuten, en värdefull erfarenhet som har gjort Eva-Marie Clausén och kollegan Eva Georgii tryggare i sin roll och i att bedöma barnen.

Mer oroande är de föräldrar som kommer ofta med sina barn, där prover och undersökningar har visat att de är fysiskt friska.

— Jag blir rädd för att det ska finnas faktorer i hemmiljön eller skolan som gör att familjen inte mår bra. Ibland funderar jag över om det finns en vinst för föräldern eller barnet med att det är sjukt. Detta är så mycket svårare att sätta fingret på än om barnet kommer in med smärtor eller andningsbesvär, säger Eva Georgii.

När sjuksköterskorna känner att något är riktigt fel och de inte kan få kläm på vad det är, kan barnet läggas in på avdelningen något dygn för observation tillsammans med en förälder. Då får de en möjlighet att se mer av samspelet dem emellan och hur föräldern och barnet beter sig i mer vardagliga situationer.

Barnprojektet

Akuten bemannades med en barnsjuksköterska måndag-fredag 17—01 samt lördag och söndag 15—23. Sedan projektet avslutades finns en barnsjuksköterska på akutmottagningen varje lördags- och söndagskväll samt bara vissa vardagskvällar.

Fördelar med barnsjuksköterska på akuten:

För sjuksköterskan:

  • Kan bedöma barnet direkt, ge råd och avgöra om det kan åka hem.
  • Kan ta prover och snabbt påbörja behandling.
  • Avlastar akutavdelningen och vårdavdelningen.
  • Lugnar föräldrarna.

För familjen:

  • Kort väntetid.
  • Får träffa en barn­s­juksköterska direkt.
  • Behöver inte vänta på läkaren för att bli undersökt.

Nackdelar:

  • Dyrare på kort sikt.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida