Enkät: Är det viktigt med julstämning på jobbet?

4 december 2013

Märit Viklund

MÄRIT VIKLUND, 54?
Sjuksköterska och enhetschef, psykiatrin, Östersunds sjukhus?
— Det är jätteviktigt att skapa julstämning för patienterna. Vi köper julgodis, blommor och julmat, och pyntar förstås. Vi försöker göra det så mysigt som möjligt för dem som måste vara kvar över jul. ?

— Lika viktigt är det för den personal som måste jobba att det är julstämning och fint. Eftersom jag är chef är jag i allmänhet ledig under julhelgen, men jag är angelägen om och ser till att både patienter och personal har det så trevligt som möjligt.


Karin Ekman

KARIN EKMAN, 36
Barnmorska, kvinnokliniken, Gävle sjukhus
— Det är inte så många som ligger inne över jul, men vi pyntar med plastjulgran och ljusstakar och brukar beställa glögg från köket till patienter och personal.

— Kvällen före julafton kommer våra chefer och tomtar med en stor fruktkorg och godis till alla avdelningar. De som jobbar på julafton beställer extra god mat till personalen, och köket brukar få till lite julmat för patienterna.

— Vi har en sjuksköterska som alltid jobbar julnätterna. Då har hon tomteluva och tomtejacka på sig. Det är lite mysigt när hon kommer, för då är det jul, liksom.


Pernilla Ehn

PERNILLA EHN, 43
Intensivvårdssjuksköterska, Värnamo sjukhus
— Det är alltid viktigt för pati­enten att känna kontakt med verkligheten. Men ska man skapa julstämning måste man tänka på hur man gör det. Jag fick en gång en aha-upplevelse på en medicin­avdelning. Vi spelade julmusik i korridoren för de patienter som inte kunde åka hem och det kändes som att slå undan benen för dem.

— Jag har valt att jobba natt mellan julafton och juldagen för att jag ska resa bort nästa jul. Dels blir det lättare att få ledigt då och dels vill jag vara lojal. Eftersom vi har önskeschema behöver jag inte jobba hela julen.


Foto: Henrik Witt

JOHANNA TOOR, 26
Biomedicinsk analytiker på Universitetssjukhuset i Linköping
— Ja, det tycker jag. Lite i alla fall. Både för personalen och patienterna. Vi ställer fram adventsljusstakar och har luciafika. Kanske lite godis i personalrummet. Bara sådana små saker gör ganska mycket.

— Julen firar jag med familjen. Jag har tagit ut några semesterdagar och får tolv dagar ledigt i rad. Bara man säger till i god tid så brukar det inte vara några problem att få ledigt. De flesta hos oss fick ledigt som de ville.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida