Enkät: Hur ofta har ?du bytt arbetsplats?

2 november 2016
Arja Nygren

Arja Nygren
Röntgensjuksköterska ?Region Gävleborg, Hudiksvalls sjukhus?
— Jag började som röntgensjuksköterska 1980 och jobbade 20 år på sjukhuset i Ljusdal. Sedan ville jag göra något annat och jobbade på kontor några år. Det var roligt i början men så småningom längtade jag tillbaka till patientkontakten och själva jobbet. Att vara röntgensjuksköterska är ju omväxlande, det är både omvårdnad och teknik.?

— Det var bra att byta arbete ?ett tag, då ser man vad man uppskattar och får en annan synvinkel. Jag tröttnade på kontorsarbetet, det ger inte så mycket tillbaka. ?I vården finns andra värden, det är meningsfullt och jag känner att ?jag gör nytta.

Johanna Katz Dalsgaard. Foto: Alexander Donka

Johanna Katz Dalsgaard
Barnmorska och kvalitetsutvecklare på kvinnokliniken, Södersjukhuset, Stockholm
— Sedan jag blev barnmorska för 17 år sedan har jag mest arbetat på Södersjukhuset, men varit tjänstledig längre perioder. Det har varit nödvändigt att få prova andra saker och en förutsättning för att stanna kvar så länge som jag gjort.

— Jag har bland annat jobbat med mödravård, på privat gynmottagning och läst en magisterutbildning. I fyra år jobbade jag som sektionsledare på gynakuten på Danderyds sjukhus och sedan som vårdutvecklare på Södertälje sjukhus.

— Innan jag blev barnmorska var jag lärare på Balettakademin, men jag fick sluta som 25-åring för att jag skadade mig.

Agnetha Edvinsson Ebuka

Agnetha Edvinsson Ebuka
Enhetschef, hälso- och sjukvården team 3, Jönköpings kommun
— Ja du, inte ofta. Innan jag blev färdig sjuksköterska 1995 praktiserade jag på kommunen och visste redan då var jag ville jobba. I 17 år arbetade jag inom samma område, sedan fick jag ett chefsvikariat några år. 2014 blev jag enhetschef, inom samma kommun men på ett annat område.

— Visst kan det finnas nackdelar med att stanna länge, men jag har alltid sett till att utveckla både mig själv och verksamheten. Jag tycker att det finns en stimulans i att vara kvar. Med den erfarenhet man har går det att göra något bra för nyanställda. Dessutom kan jag inte tänka mig något roligare än att arbeta med äldre.

Agneta Sjöblom

Agneta Sjöblom
Biomedicinsk analytiker, klin kem, Blekingesjukhuset, Karlskrona
— Aldrig. Jag har arbetat här i 45 år. Men jag har bytt funktion många gånger. I flera år jobbade jag natt men jag har också haft jour som biomedicinsk analytiker på dagtid, några år var jag sektionsledare och numera är jag systemförvaltare av laboratoriets datasystem.

— Att jag inte bytt arbetsplats är nog för att arbetet hela tiden utvecklats. Det är knappast samma arbete i dag som när jag började här. Då, för 45 år sedan, analyserade vi allt manuellt. Ingenting av det finns kvar utan det är väldigt tekniskt med alla instrument som finns numera.

— Det är jättekul att ha fått vara med från början. Och allt var absolut inte bättre förr.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida