Enkät: Räcker den fortbildning du får på arbetsplatsen?

3 maj 2016
Branka Trosic


Branka Trosic, 53

?Röntgensjuksköterska, ?Centralsjukhuset, Karlstad ?
— Nej, egentligen inte. Vi får intern fortbildning ifall rutinerna ändras för till exempel datortomografen. På onsdagar har vi tid efter klockan 15 för möten och föreläsningar men vi skulle behöva en hel eftermiddag någon gång. ?

— Jag försöker läsa och frågar kolleger om råd men skulle vilja ha mer både intern och extern fortbildning. Om skelettet, bild­optimering, strålskydd men även omvårdnad och kommunikation. Det är viktigt att vi kan ta emot patienterna väl under våra korta möten. Eller bara det här med syrgas och sug, vi kan det, men senast vi fick en ordentlig repetition var för flera år sedan.

 

Birgitta Hede. Foto: Lisbeth Lejon


Birgitta Hede, 42

Biomedicinsk analytiker, klin kem, länssjukhuset Ryhov, Jönköping
— Under de senaste två åren har det varit lite tunt med fortbildning som rör mitt huvudsakliga arbete. Jag har deltagit i några obligatoriska, interna utbildningar och även varit på ett studiebesök. Men jag skulle önska fler internutbildningar där vi går igenom patientfall som vi stöter på i vår vardag och uppföljning av dessa.

— Jag har själv undervisat och hållit en del föreläsningar och
laborationer för våra studenter som går utbildningen till biomedicinsk analytiker. Det har varit lärorikt och en bra repetition på mina egna kunskaper och de metoder vi använder på labbet.

 

Emma Tunér Nyström


Emma Tunér Nyström, 40

Barnmorska, barnmorskemottagningen, Ljungby
— För tillfället tycker jag att det är en bra balans mellan utbildning och arbete. Vi försöker att delge varandra ny info som vi fått på utbildningar på APT. Det blir som en fortbildning i sig. Jag är framför allt intresserad av att lära mig mer om ungdomars sexuella hälsa.

— Jag läser i mån av tid Dagens Medicin. Vi får veckobrev från ledningen som även innehåller medicinsk information, vilket är bra när tiden är knapp.

— Just nu har vi ett stort tryck på vår mottagning och det finns inte så mycket tid att själv leta efter ny information. Jag försöker att hinna med att uppdatera mig på det som är nödvändigt för tillfället, främst via vårt veckobrev.


Görgen Åberg

Görgen Åberg, 44
Sjuksköterska på hälsocentralen och i hemsjukvården, Arjeplogs kommun
— Nej, det enda vi haft hittills i år är HLR. Under mina år här har jag faktiskt knappt fått någon fortbildning. Jag tycker att man ska få det genom arbetsgivaren.

— Jag tog upp det här i dag på mitt medarbetarsamtal. Jag behöver utbildning i landstingets datasystem. Det har jag bett om i fem år utan resultat. Jag har lärt mig det själv, men det räcker inte. Jag märker kanske inte om jag missar något. På kvällarna och nätterna tar jag hand om landstingspatienter på hälsocentralen. Det är bara jag och en ambulanssjuksköterska som arbetar då.
Vi behöver utbildning för vi har ett stort ansvar som arbetar ensamma.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida