Enkät: Vad är ditt bästa hjälpmedel i jobbet?

5 januari 2016

Jonas Schöld, 34
?Anestesisjuksköterska ?på Karolinska universitetssjukhuset, Stockholm
?— Det är ultraljudsapparaten. Den använder vi när det är mycket svårt att hitta ett kärl att sätta infart i. Vi är två här som utbildar i användning av apparaten.?

— Jag tar med mig den när jag går till andra avdelningar för att hjälpa till med att sticka. Den är lite otymplig och vi har prövat med mindre, portabla apparater, men de har sämre bildupplösning.?

— Jag skulle vilja uppfinna ett hjälpmedel för att hantera en svår luftväg, som går att använda snabbt och lätt. Det finns redan hjälpmedel när det inte går att intubera på vanligt sätt. Men de kräver förberedelser och specialistkompetens.

Lena Wettermark, 49
Biomedicinsk analytiker på Rättsmedicinalverkets avdelning för rättskemi, Linköping
— Min handledare. Jag började här för några månader sedan och har hela tiden kunnat gå till henne och fråga när jag är osäker. Första dagarna fick jag gå bredvid henne hela tiden. Här pågår en ständig utveckling av metoder och då betyder det mycket med en handledare som ger trygghet.

— Jag vill absolut inte göra fel. Det skulle vara hemskt om ett felgrepp förstörde ett instrument som kostar flera miljoner. Det allra bästa med min handledare är att hon är tillgänglig och tar sig tid.

Marika Lewander, 58
Barnmorska vid gynmottagningen, Kungsbacka
— Det måste vara plastspekulumet som jag använder i stort sett dagligen. Med den kan jag utföra allt från gynundersökningar till cellprover och spiralinsättningar. Till skillnad från ett spekulum i rostfritt stål går den att haka fast så att jag får båda händerna fria, vilket är jättebra.

— I dag hittade jag min gamla trätratt i mitt skåp. Den är ett utmärkt hjälpmedel på förlossningar då man får så mycket information genom att lyssna på fostrets hjärtljud genom den. Men den får jag aldrig användning för här så nu tar jag hem den och hoppas få använda den till blivande barnbarn.

Madelene Meramveliotaki, 32
Röntgensjuksköterska, Skånes universitetssjukhus i Lund
— Det är nog glidbrädan som vi använder för att dra patienten från sängen över till röntgenbordet. På akutröntgen måste vi säkert flytta 80 procent av patienterna, vilket kan vara tungt. Vid röntgen av patienter bedside används en så kallad glider. Det är en påse som bildplattan stoppas i och som sedan dras in under patienten, exempelvis vid röntgen av lungorna.

— Men glidern går inte att använda till digitala bildplattor, så där måste vi vara två personer som hjälps åt för att få den på plats. Så om jag kunde skulle jag uppfinna en sådan för digital bildtagning.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida