Enkät: Vad har du för starkt sommarminne från jobbet?

2 augusti 2017
.

YVONNE AHLGREN
?Barnmorska, kvinnohälsan Visborg, Visby

?— Sommar för mig är möten med semesterlediga kvinnor i alla åldrar. Unga kvinnor som behöver preventivmedel, gravida som vill ha massage – särskilt om det är en regnig sommar – och kvinnor i klimakteriet som svettas så att de måste byta lakan på natten och som vill veta vad de kan göra åt att det svider och gör ont när de vill fira ledigheten med sex och sinnlighet.

?— Sommaren är möten och samtal med kvinnor som kanske har skjutit upp alla problem och, när de ska koppla av under semestern, känner att allt kommer ikapp dem. Men också med starka kvinnor som efter rådgivning och reflekterande samtal hittar sin styrka igen.

.

YVONNE BERGMARK BRÖSKE 
Sjuksköterska, Varbergs kommun

— Jag har fantastiska arbetskamrater när jag vikarierar på sommaren. För fyra år sedan pratade vi om att det vore kul att komma i gång med gemensam träning, så vi bestämde oss för att göra tjejklassikern. Det var så kul att vi de efterföljande åren följde upp med halv- och helklassikern.

— För mig är det ett härligt sommarminne, för jag gjorde inget särskilt träningsmässigt då, men mina kolleger inspirerade mig. Dessutom har vi fått med oss fler att börja röra på sig. Jag tycker att det har främjat patientarbetet på många sätt, vi har roligt ihop och kan stötta varandra på ett bra sätt när det är lite tufft på jobbet.

.

ROSA MORALES 
Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Ljungby kommun

— Jag tänker på de somrar när jag har gått ut i vården och arbetat extra för att avlasta sjuksköterskorna på ett särskilt boende. Jag kan förstås inte utföra alla arbetsuppgifter, men jag kan hjälpa till med läkemedelshantering och visst patientarbete. Det som gripit mig, och som blir starka minnen, är hur bra sjuksköterskorna klarar arbetet trots att de är så få under somrarna. Jag blir så imponerad.

— Det är nyttigt att ibland lämna det administrativa arbetet för att komma ut och uppleva det sjuksköterskorna upplever. Men det har förstås den nackdelen att ordinarie arbetsuppgifter blir liggande och växer på hög.

.

JENNY HULT
Sjuksköterska, psykiatrin, Visby lasarett

— Jag minns när jag 2009 stod inför examen. De två föregående åren hade jag jobbat på timme som undersköterska på en avdelning. Jag sågs nu som en färdig sjuksköterska som kunde ta inskolningar av timanställda vikarier. Trots det erbjöds vi samma ingångslön. Inte heller spelade mina tolv år som undersköterska någon roll. Jag tackade nej och gick till psykiatrins heldygnsvård, där jag fick vara ny på riktigt.

— Den sommaren kan jag tänka tillbaka på än i dag. Bemanningen var god och vi hade verkligen tid för patienterna. Vi kunde ta det där svåra samtalet ute i en grönskande trädgård och gå på raska promenader för att avleda ångest i stället för att ge lugnande läkemedel.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida