Enkät: Vad skulle du helst vilja utvecklas i under hösten?

8 oktober 2019

 

Marie Hilver.

Marie Hilver
Biomedicinsk analytiker, fysiologiska avdelningen, Karlskoga lasarett
— Jag skulle vilja utvecklas i bedömning och tolkning av spirometriundersökningar. Jag har arbetat som biomedicinsk analytiker i åtta år och hållit på med spirometri lika länge. Men man blir aldrig fullärd. Framför allt skulle jag vilja lära mig mer om de komplicerade mekanismer som ligger bakom olika lungsjukdomar.

— Jag har tidigare fått gå en del kurser i spirometri via jobbet. Men på grund av ekonomin får vi inte åka på så många externa utbildningar längre. Å andra sidan finns det inte så många kurser i spirometritolkning riktade till biomedicinska analytiker.

 

Elisabeth Jonsson.

Elisabeth Jonsson
Röntgensjuksköterska, Höglandssjukhuset, Eksjö
— Jag ska gå en masterutbildning i Göteborg och har redan börjat. Jag ska titta på hur många patienter som gjort en ultraljudsundersökning för djup ventrombos men inte hade någon, och som senare kommer tillbaka med lungemboli. Det var något jag upptäckte när jag gjorde min magister. Nu sitter jag och läser remisser och fyller i mallar.

— Jag jobbar ändå heltid, bland annat med CT vid lungemboli. Mastern gör jag på 50 procent därutöver, jag vill ju bli färdig med det här.

 

Maria Lidén.

Maria Lidén
Barnsjuksköterska/sektionsledare, barnonkologen, Norrlands universitetssjukhus, Umeå
— Jag vill utvecklas mer i mitt ledarskap och yrkesmässig handledning inom omvårdnad. Jag ska precis påbörja en 30-poängs­utbildning på universitetet här intill sjukhuset. Det är på kvartsfart och jag går den vid sidan av jobbet.

— Min förhoppning är att det ska leda till att jag får input i mitt ledarskap och kan ha lite mer handledning. Mina förväntningar kring kursen är att jag ska få lära mig mer om beteenden och positiv förstärkning och naturligtvis att det blir en personlig utveckling för mig själv.

 

Jenny Mattsson.

Jenny Mattsson
Sjuksköterska i ambulanssjukvården, Karlskoga
— Nu läser jag specialistutbildningen till ambulanssjuksköterska på halvfart vid Karlstads universitet samtidigt som jag arbetar heltid. Vi får inte möjlighet att läsa vubben med bibehållen lön. Jag tror att det är för att den är så populär och bristen inte så stor. Förra året skulle jag läsa till anestesisjuksköterska och då fick jag chansen att gå som traineesjuksköterska på anestesin.

— Men nu har jag bestämt mig för att först läsa till specialist inom ambulans. Jag trivs bäst i ambulansen och vill utvecklas där. Men jag kanske läser till anestesisjuksköterska senare, för det är också en jättebra utbildning för dem som arbetar i ambulansen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida