Etik

Statens medicinsk-etiska råd
Genetisk screening ? om hälsa
och ärftlig sjukdomsrisk. Etiska
vägmärken 11. 129 sidor
Statens medicinsk-etiska råd 2002
Beställs hos Fritzes
Cirkapris 148 kronor + frakt och porto
ISBN 91-38-32008-8

Att få veta att man är anlagsbärare för en ärftlig sjukdom kan för många innebära en lättnad och för andra en tung börda att bära. Det är nästan alltid den enskilda individen som av olika skäl begär ett besked, men det får konsekvenser för betydligt fler personer. Barn, syskon och kusiner kanske inte alls vill ha sin ärftlighet kartlagd. De etiska övervägandena är många och nödvändiga. 

Ännu svårare blir det när det handlar om genetisk screening. De vetenskapliga framstegen inom det genetiska området gör att möjligheterna att bedöma den ärftliga risken för att drabbas av en viss sjukdom ökar. Innebär det med automatik att alla eller vissa riskgrupper då bör screenas? Nej, skälen är många till att det inte ska göras.

I denna antologi har Statens medicinsk-etiska råd samlat texter som belyser genetisk screening ur olika perspektiv: begreppets innebörd, vårdens betydelse och etiska aspekter. Det är en tänkvärd och lärorik skrift som ger en bra kunskapsbas till debatten om genetisk screening.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida