Nominerad till Årets vårdchef

”Ett chefsuppdrag är inte ett ensamarbete som många tror”

”Ett chefsuppdrag är inte ett ensamarbete som många tror”
Anette Grahn, verksamhetschef vid Cancer- och lungsjukvårdsenheten i Linköping, vill hinna stanna upp och lyssna aktivt på både medarbetare och patienter. Foto: Privat.

Anette Grahn har tränat upp förmågan att lyssna. Genom att lita på sina medarbetare och delegera, hinner hon med egen utveckling och fördjupning. Hon är nu en av finalisterna till utmärkelsen Årets vårdchef 2022.

Anette Grahn är verksamhetschef på Cancer- och lungsjukvårdsenheten på Universitetssjukhuset i Linköping. Sedan april har hon dubbla chefsuppdrag, då hon även täcker upp som vårdenhetschef på lungsektionen.

Hur känns det att bli finalist?

– Det betyder såklart jättemycket för mig. Jag blev så otroligt glad att medarbetare på lungsektionen valt att lyfta fram och synliggöra mitt omvårdnadsledarskap genom att nominera mig. Även en chef vill bli sedd och bekräftad.

Finalist till årets vårdchef: Anette Grahn

Ålder: 47 år.

Arbetsplats: Region Östergötland, Cancer- och lungsjukvårdsenheten.

Karriär: Började som undersköterska i Mjölby kommun och läste sedan vidare till sjuksköterska. Efter ett masterprogram vid Linköpings universitet gick hon vidare till vårdenhetschefsjobb, sedan regionövergripande projektledaruppdrag. Efter två år som mas i Linköpings kommun blev längtan stor efter uppdrag i regional regi igen. Sedan 2020 arbetar Anette Grahn på Cancer- och lungsjukvårdsenheten som verksamhetschef, och sedan april även som vårdenhetschef på lungsektionen.

Chefsförebild: Lena Jansson. ”Hon var min mentor när jag började som vårdenhetschef. Lena och min första verksamhetschef Karin Sörbin lärde mig grunderna i ledarskap och gav mig verktyg att gå från chef till ledare. ”

På fritiden: Är gärna med familj och vänner. Gillar att träffa vännerna och koppla av tillsammans, spela kort, gå ut och gå. Yogan är också viktig för att varva ner.

Vad betyder ”omvårdnadsledarskap” för dig?

– Ett ledarskap som är stöttande, motiverande och ger trygghet. Det ska också stimulera arbetsgruppen till kreativitet. Jag jobbar rätt mycket utifrån forskning i min ledarroll och vill skapa en tillitsfull miljö och ha en tydlig kommunikation.

Hur gör du detta i praktiken?

– Jag tror att det handlar om att verkligen stanna upp och lyssna på medarbetaren, kollegan, patienten eller de närstående. Det är inte alltid så lätt att vara närvarande – det kräver träning. Men precis som vi arbetar med personcentrerad vård, försöker jag som chef att arbeta personcentrerat. Vad är viktigt för den här personen just nu? Vad är det för motivationskraft jag kan använda i mitt ledarskap?

Vad gör du själv för att utvecklas?

– Just nu studerar jag ledarskap och yrkesmässig handledning i omvårdnad vid Umeå universitet. Jag har startat upp två handledningsgrupper inom Region Östergötland. Jag har också fått möjlighet att delta i en övergripande satsning för att stärka omvårdnadsledarskap inom dygnetruntvården. Det känns riktigt bra att omvårdnadsledarskap ses som viktigt inom vår region.

Har du några knep för att hinna med?

– Jag gör inte allt själv. Jag har fantastiska erfarna medarbetare och ledningssjuksköterskor som tar ett jätteansvar på avdelningen och all personal har klivit fram. Vi fattade det här beslutet gemensamt att jag skulle ha dubbla roller under en period. Jag jobbar mycket så, med att försöka involvera medarbetare i olika frågor tidigt och ha transparenta processer så långt det går.

Vad är det svåraste du har varit med om som chef?

– Det var nog att gå från att vara en trygg sjuksköterska till att bli chef och hitta sin roll.

Dina bästa tips till sjuksköterskor som vill bli chefer?

– Att i sitt medarbetarsamtal lyfta fram ambitionen att bli ledare. Efterfråga om du kan få gå ledarskapsutbildning. I Region Östergötland finns ett ledarskapsprogram för framtida ledare. Som ny chef är mitt råd att våga tro på sig själv och be om hjälp. Ett chefsuppdrag är inte ett ensamarbete som många tror.

Vad ska du göra med pengarna om du vinner?

– Jag tänker att jag ska göra något fint för min familj, utan deras stöd, flexibilitet och förståelse hade jag aldrig klarat av mitt jobb och att utvecklas i min roll.

Om Vårdförbundspriset

  • Varje år uppmärksammar Vårdförbundet, i samarbete med Folksam, medlemmar som arbetar för en förbättring för patienter med hjälp av personcentrerad vård.
  • Prissumman på 500 000 kronor är ett av Sveriges största priser inom hälso- och sjukvårdsområdet.
  • Priset delas ut på Vårdgalan, den 18 november, på Oskarsteatern i Stockholm.

Läs mer om finalisterna och Vårdförbundspriset här.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida