Eva-Marie håller friskvården levande
Fruktutdelning, punktmassage och konditionstester har blivit en del av biomedicinska analytikern Eva-Marie Anderssons jobb. Sedan Laboratoriecentrum i Umeå hälsodiplomerades delar hon sin dag mellan laboratoriearbete och friskvård.
En liten mässingsklocka pinglar. Det är hög tid att lämna pipetter och mikroskop för att inta sin plats i avdelningskorridoren.
Det är dags för morgonens pausgymnastik på cytologlaboratoriet, ett av åtta laboratorier som ingår i Laboratoriecentrum vid Universitetssjukhuset i Umeå. Från en bandspelare hörs en lugn mansröst: »Upp med axlarna, ner, lägg örat mot axeln, sakta tillbaka och så handryggarna igen-i en åtta.« Nästa låt ökar tempot och rörelserna blir yvigare.
När Kikki Danielsson sjungit färdigt Dolly Partons Nine to five är det hela över-lika fort som det började. Pausgymnastiken tar bara några minuter. Ändå är det många som anser att de inte hinner lämna sina arbetsuppgifter när klockan pinglar. Att motivera sina kolleger är en av biomedicinska analytikern Eva-Marie Anderssons största utmaningar-i hennes andra roll, som friskvårdskonsult.
-Jag hör ofta att man inte har tid, men vill man såå går det. Det handlar om egenansvar och att prioritera. Om man inte utnyttjar den friskvård som arbetsgivaren tillåter så ger man ju signalen att »vi behöver inte det här«, förklarar hon.
När Laboratoriecentrum blev hälsodiplomerat av Korpen i augusti 2003, hade Eva-Marie Andersson gått en ettårig friskvårdsutbildning och förslaget att ta vid för att hålla ångan uppe kom från henne själv. I dag är det flera av de över 300 anställda som tar hjälp av henne, bland annat för att göra konditionstest.
Den här morgonen har Helén Edebro, biomedicinsk analytiker på bakteriologiska laboratoriet, bokat in sig. Till en kostnad av 50 kronor som dras från lönen ska hon få reda på hur det står till med konditionen.
Eva-Marie Andersson ställer frågor om livsstil, ålder och vikt innan hon spänner ett band runt överkroppen som ska mäta pulsen. Så blir det dags att hoppa upp på sadeln för en tio minuter lång cykeltur.
Ett par gånger får hon svara på hur hon upplever ansträngningen. Eva-Marie Andersson noterar svaren, pulsen och det aktuella trampmotståndet. Med de parametrarna kan Eva-Marie Andersson sedan räkna ut resultatet. Helén Edebros kondition visar sig vara normal för hennes ålder och långt ifrån så dålig som hon själv befarade.
-Åh va roligt att höra, jag trodde att jag var färdig för rullstol! Jag har aldrig varit så otränad som jag är nu, utbrister hon glatt.
Efter att ha fått problem med en höft har hon inte kunnat träna som vanligt, annars tillhör Helén Edebro dem som är lätta att motivera till friskvård. På laboratoriet för bakteriologi, där hon arbetar, är friskvårdskulturen djupt rotad.
-Hos oss håller chefen i ett gympapass på fredagar. Det gör att man inte känner som om man smiter ifrån jobbet, säger Helén Edebro.
Eva-Marie Andersson håller med om att chefernas inställning till friskvården är viktig. En bra signal från ledningshåll vore även om konditionstestet var gratis-som frukten. Två gånger i veckan får Eva-Marie Andersson en leverans med frukt som hon delar ut på alla laboratorier. Tanken är att friskvården och frukten ska förknippas med varandra.
Det ligger äpplen och klementiner på små fat lite varstans och på avdelningarnas friskvårdsanslagstavlor hänger färgglada planscher med uppgifter om olika frukters näringsinnehåll och nytta för kroppen. Där sitter även »uppiggande tips för trött och hängig«, tiderna för gymnastikpass och så den mest populära anledningen att besöka anslagstavlan: ett bokningsschema för Eva-Marie Anderssons massage.
I ett vilrum intill stamcellslaboratoriet har massagelyckan kommit till Eva Johansson. Till sommaren har hon arbetat i 40 år som biomedicinsk analytiker och arbetsställningen har varit densamma under alla år. Som så många andra med statisk arbetsställning har hon fått en muskelknut vid skulderbladet.
Med stark tumme trycker Eva-Marie Andersson på den ömma punkten medan hon tar tillfället i akt att utbilda. Oftast handlar det om att bli medveten om hur man jobbar, ändra ställning, göra annat en stund. Det bästa för att undvika smärtor är att bygga upp musklerna och motionera för att driva bort slaggprodukter, kanske med promenader, jogging eller pausgymnastik.
Massage, menar Eva-Marie Andersson, är ett bra komplement till fysisk aktivitet. Men huvuddelen av friskvårdstiden måste läggas på motion. Vad gör man då med dem som inte orkar eller vill? Ett lönepåslag för dem som utnyttjar friskvård och pausgympa regelbundet är tänkbart, tycker Eva-Marie Andersson.
Vid lunchtid är det dags för henne att svida om från den svarta tröjan med »friskvårdare« i vitt tryck på ryggen, till biomedicinsk analytiker. Med bakgrundstoner av p2-musik och fruktfatet i närheten tar hon itu med dagens arbete på cytologlaboratoriet. m vänd