Expertgrupp: Ge tredje dos till vårdpersonal och äldre
Flera studier visar att antikroppsnivåerna sjunker med tiden. Därför rekommenderar Kungliga vetenskapsakademin att Sveriges vårdpersonal och äldsta, som fick vaccinet först, ska få en påfyllnadsdos inom några månader. "Vi behöver ta hand om vår vårdpersonal", säger professorn Gunilla Karlsson Hedestam.
Kungliga vetenskapsakademins expertgrupp för covid-19 rekommenderar att vårdpersonal och äldre personer får en tredje dos vaccin inom nio månader från dos två.
– Vi behöver ta hand om vår vårdpersonal. Framförallt de som jobbar med covidsjuka är de som är mest utsatta för smittorisk. Vi lyfter den gruppen eftersom vi inte tycker att de ska behöva gå omkring och vara oroliga, säger Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska Institutet.
Anledningen till rekommendationen är att antikroppsnivåerna sjunker med tiden, vilket flera studier visar. Framförallt sjunker nivåerna hos de äldre, men även gradvis i andra grupper. Det finns alltid en viss variation mellan olika personer, säger Gunilla Karlsson Hedestam. Det har gått längst tid sedan de äldsta och vårdpersonalen vaccinerades, och därför är det dem som nu behöver påfyllnadsdoser.
En israelisk studie – en så kallad preprint som ännu inte är publicerad – är särskilt intressant för expertgruppens rapport och rekommendation. Den tittar just på hur vaccinsvaret håller över tid.
– Israel är intressant eftersom de ligger före oss i vaccineringen och de har bra uppföljning. Studier därifrån visar att antikroppsnivåerna har gått ner sex månader efter vaccindos två och det är troligt att de sjunker ytterligare med tiden. De kommer nog fortsätta ner. Det är därför vi tycker att man redan nu ska planera för en tredje vaccination av utsatta grupper. Vi vill flagga för resultaten innan det börjar hända här också. Israel är som en barometer för resten av Europa, säger Gunilla Karlsson Hedestam.
Betyder det här att vi kommer behöva en fjärde och femte dos?
– Det beror på vilka varianter som kommer i världen. Det är för tidigt för att svara på den frågan nu. Det kan vara så att man får ett så robust immunförsvar efter en tredje dos att det inte behövs fler sedan. Jag tror inte att man behöver boosta upp immunförsvaret var nionde månad för alltid. Men just nu är vi i det läget. Sedan får vi följa utvecklingen, säger Gunilla Karlsson Hedestam.
Kungliga vetenskapsakademin rekommenderar också att barn mellan 12 och 15 år vaccineras mot covid-19. I vissa fall bör även yngre patienter än så vaccineras. Till exempel vissa immunbristpatienter.
Även Barnläkarföreningen tycker att barn från tolv år ska vaccineras. I en skrivelse till Folkhälsomyndigheten skriver föreningen att barn drabbats hårt av pandemin, och trots att barn hittills inte verkat ha en stor risk för allvarlig sjukdom, har de mycket att vinna på den normalare tillvaro som en vaccination kan leda till. Flera andra europeiska länder, som Finland och Danmark vaccinerar redan tolvåringar och äldre. Folkhälsomyndigheten utreder just nu om Sverige också ska göra det.