Få hinner ta till sig forskning

Om arbetsgivarna vill få personal till äldrevården måste de börja värdera kunskap och ta ansvar för kompetensutveckling.

19 mars 2003

Det framkom i går vid en hearing om äldrevård på Karolinska Institutet i Stockholm.

89 undersköterskor och vårdbiträden och 149 sjuksköterskor har ingått i en undersökning om hur forskning används inom äldrevården. Majoriteten anser att forskning är spännande och att forskningsresultat hjälper dem i deras arbete. Men bara 22 procent av vårdpersonalen och 30 procent av sjuksköterskorna har tid att läsa forskningsrapporter på arbetstid. Inte många fler anser att deras chefer är positiva till att utnyttja forskningsresultat.

Socialstyrelsen har fått regeringens uppdrag att, tillsammans med bland annat Arbetsmarknadsstyrelsen och Integrationsverket, ta fram en gemensam plan för kompetensförsörjningen inom vård och omsorg för äldre och funktionshindrade.

Gert Alaby är projektledare på Socialstyrelsen och han ser tre sätt att lösa dagens sjuksköterskebrist: Ökad utbildningsvolym, fler sjuksköterskor med utländsk legitimation (i Finland, Litauen och Polen finns ett överskott av sjuksköterskor), och en ökad satsning på kompetensutveckling och vidareutbildning.

– Kommunerna måste värdera kunskap och göra det möjligt för personalen att utveckla sig i sitt arbete, säger Gert Alaby. Han tror att en sådan uppmuntran skulle få fler att söka sig till äldrevården.

Planen för hur man ska få mer personal till äldrevården ska presenteras för regeringen i maj nästa år.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida