Nedskärningar

Facket: ”Det finns riskanalyser till förbannelse”

Facket: ”Det finns riskanalyser till förbannelse”
Alfred Klingvall, förtroendevald för Vårdförbundet på Skaraborgs sjukhus. Till höger akuten i Lidköping. Foto: Privat och Kent Eng

Alfred Klingvall är huvudskyddsombud på Skaraborgs sjukhus och förtroendevald för Vårdförbundet. Han förstår frustrationen hos medarbetarna på akuten i Lidköping som nu stängts och menar att arbetsgivaren borde agerat annorlunda, till exempel med "tidig och tydlig information".

Hur ser Vårdförbundet på nedläggningen av akuten i Lidköping?

– Vårdförbundet stöttar inte arbetsgivarens sätt att hantera nedläggningen. Vårt ansvar är som tur är varken verksamhet, ekonomi eller personal, utan detta ligger helt på arbetsgivaren. Arbetsgivaren vill nu förändra organisationen och då måste vi ta ansvar för våra medlemmar och säkerställa är att allt går rätt till ur ett arbetsrättsligt perspektiv, och att ingen förlorar jobbet. Vi kan inte hindra arbetsgivaren från att ta beslut, men vi kan vara med och se till att påverka så mycket som möjligt.

Har det gjorts risk- och konsekvensanalyser och vad har i så fall tagits upp där?

– Stängningen av akutmottagningen i Lidköping är en av 24 förändringar som ska ske på Skaraborgs sjukhus. Det har gjorts riskanalyser över öppnandet av den nya akuten, men inte på den verksamhet som inte kommer att finnas kvar, då du inte kan skriva handlingsplaner för en arbetsplats som inte finns. Däremot har det gjorts övergripande riskanalyser på vad som händer om man inte gör något med verksamheten och låter det vara som det är. Det finns riskanalyser till förbannelse över alla förändringar. Vi har varit delaktiga i minst 25 stycken under hösten.

Hur länge har man pratat om den här nedläggningen?

– Det har förts en dialog i mer än 20 år. Under tiden har Lidköpings sjukhus monterats ned, man har bland annat dragit ner på IVA-platser, och då behövt anpassa vilka patienter som kan komma till akuten. Man har nu stängt för allt utom rent medicinska patienter efter klockan 16 samt dragit ner på operationsverksamheten nattetid och kvällstid till enbart dagtid, vilket gör att förutsättningarna för att hantera akut sjuka patienter minskat.

Varför sker detta just nu?

– Statistik från ”Vården i siffror” visar att VGR, i alla fall sedan 2016, varit den region i Sverige som budgeterat lägst kostnad per vårdplats av skatteintäkterna, 12 058 kronor jämfört med snittet i riket som ligger på 15 229. Det innebär en gravt underfinansierad vård under lång tid. Tillsammans med inflation, ökade sociala avgifter vid förra årsskiftet och en uppräkning av budget med 2 procent, går ekonomin inte ihop och ett underskott på runt 450 miljoner kronor ligger på Skaraborgs sjukhus just nu. Detta leder till att man måste göra om strukturen i hela vården för att ha råd att ha någon verksamhet. Omställningen görs för att komma i ekonomisk balans 2027 och de förutsättningar som funnits på Lidköpings sjukhus tidigare finns inte längre kvar.

Beslutet har lett till omfattande protester och upprördhet från medarbetarnas. Varför, och är det befogat?

– Att man som medlem är arg, besviken, orolig och sorgsam är något som jag verkligen kan förstå. Många har gett sitt liv och lagt energi på en arbetsplats som nu försvinner, det är klart att man blir arg och besviken. Detta hör vi när vi pratar med medlemmar.

Kunde arbetsgivaren eller politikerna, ur fackligt perspektiv, agerat annorlunda? 

– Politikerna och arbetsgivarna skulle definitivt ha agerat annorlunda, och framför allt sett över budgetförutsättningarna för att kunna bedriva vård på ett säkert sätt och värna våra medlemmars arbetsmiljö. De springer redan fortare, arbetar mer övertid och har fler patienter per sjuksköterska än på andra ställen. Sjukhusledningen skulle kunna lagt korten på bordet i våras och haft en tidig och tydlig information och kommunikation, något som vi påtalade redan då.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida