Faith tar steget från operationssalen till rampljuset
På jobbet utbildar hon sjuksköterskestudenter och söver patienter. Fritiden ägnar hon åt musiken. Trots finalplatsen i Melodifestivalen har Faith Kakembo inga planer på att byta karriär. "Nej, musiken är ett intresse som hjälper mig att orka med arbetet. Det blir nog roligast så."
När Faith Kakembo på tisdagen kom tillbaka till kontoret på Hälsohögskolan i Jönköping var rummet fyllt av ballonger och girlanger.
– Jag har världens bästa kollegor. De har peppat mig, säger hon.
Anledningen till firandet är förstås att universitetsadjunkten och sjuksköterskan Faith Kakembo på lördagen gick direkt till final i Melodifestivalen med sitt bidrag ”Freedom”. Några få röster skiljde mellan henne och Lisa Miskovsky.
– Mitt mål var att ta mig vidare. Jag hade varit nöjd med en semifinalplats, men ingen är gladare än jag att det blev så här.
Ville bli lärare
Låten handlar om att göra sina egna val i livet.
– Jag har alltid haft friheten att välja utbildning, kläder och vem jag ska gifta mig med. Ingen har sagt att jag gjort fel och det är ett privilegium.
Men valet av utbildning var inte självklart. Efter tre terminer på sjuksköterskeprogrammet hoppade hon av för att i stället läsa till gymnasielärare.
– Som liten brukade jag undervisa mina syskon och försökte lära dem det jag själv lärt mig i skolan. Jag är intresserad av pedagogik och hur olika personer tar till sig information. För vissa passar det att läsa sig till kunskap, för vissa är andra sätt bättre. Det är bra att vara medveten om även som sjuksköterska.
Men det blev ingen lärarexamen. I stället fullföljde hon sjuksköterskeprogrammet.
– Det kändes inte så lockande att plugga i fem år till, så jag gick ändå klart och det är jag jätteglad för i dag. Jag är ofta nöjd med min arbetsdag när jag går hem.
Faith Kakembo har arbetat som sjuksköterska i tolv år, de senaste sex åren som specialist inom anestesi på Länssjukhuset Ryhov.
– Jag trivs på operation eftersom det är ett självständigt arbete och vi jobbar i tajta team med tydlig rollfördelning. Det är en väldigt välfungerande klinik.
Intresset för undervisning har levt kvar och i somras sökte hon en deltidstjänst på Hälsohögskolan i Jönköping. Ett par dagar i veckan jobbar hon fortfarande kliniskt.
– Jag undervisar på grundutbildningen och har en liten fot inne på vidareutbildningen inom anestesi. Studenterna är vuxna och de är här för att de själva valt det och har intresse för ämnena.
Sjöng i gospelkör
Musiken är ett fritidsintresse som hängt med sedan barndomen.
– Min syster och jag har alltid tyckt om att sjunga och dansa och i tonåren var jag med i kyrko- och gospelkörer.
För några år sedan ringde en kompis och frågade om hon kunde sjunga på en låt som han skulle skicka in till radiotävlingen ”P4 Nästa”. Vinnaren fick chansen att ställa upp i Melodifestivalen i tv. Bidraget gick först till delfinal och sedan final i radioprogrammet. Men en annan artist vann.
– Sedan ringde de och frågade om jag ändå ville vara med i Melodifestivalen. Jag provade lite olika låtar och fastnade för ”Crying rivers”, som jag tyckte var jättefin. Så jag har tagit en lite annorlunda och krokig väg.
Detta var 2020 och Faith Kakembo hamnade på femte plats i den tredje deltävlingen. I år gick hon alltså till final direkt. Men det finns inga planer på att byta karriär.
– Nej, musiken är något som får mig att må bra och ger mig en meningsfull fritid så att jag orkar med jobbet. Det blir nog roligast så.
Omplacerades till iva
Det kan behövas. Precis som många kollegor runt om i landet har hon några tuffa år bakom sig. På Ryhov var det personalen på operation som först omplacerades till iva när covidvågen kom.
– Jag upplevde det som extremt stressande att plötsligt stå där med ansvar för två patienter. Det medicintekniska med pumpar och ventilatorer kunde jag, men jag hade ingen känsla för nyanserna hos iva-patienterna. För första gången i livet fick jag svårt att sova eftersom jag oroade mig för om jag gjort rätt och rapporterat allt. Det kändes som att vara nyfärdig igen.
Hon är stolt över sin insats, även om det inte var någon positiv upplevelse.
– Vi gjorde så gott vi kunde utifrån kategori och erfarenhet. Jag lärde mig jättemycket, men om jag själv fick välja skulle jag nog lärt mig något annat…
Skärpt av pressen
Faith Kakembo får ofta frågan om hon har nytta av sina erfarenheter som artist i sitt jobb som sjuksköterska och svaret blir alltid nej. Därför blir hon glad när frågan ställs tvärtom – vilka erfarenheter från vården tar hon med sig upp på scenen?
– Det mest konkreta är att hantera extremt stresspåslag och veta hur kroppen reagerar. Som att finmotoriken inte fungerar och att jag inte tar ordentliga andetag. Men stress är inte bara dåligt, såvida det inte slår över och pågår för länge. Jag blir skärpt och snabb i huvudet. Det märker jag även på jobbet.
Känner studenter och patienter igen dig från tv?
– Nej, inte så ofta. Och patienter på operation kommer sällan ihåg så mycket av oss narkossjuksköterskor. Vi hinner inte etablera en relation. Dessutom är vi ju klädda i vår blå dräkt och håret syns inte på grund av mössan.
Hur tror du att det går i finalen?
– Jag tror att Anders Bagge tar hem alltihop. Han är en duktig sångare som dessutom är folkkär och går hem i många åldersgrupper. Det tror jag är en viktig faktor i Melodifestivalen.