Fakta: Insulinpump
Pump som alternativ till insulinsprutor har funnits sedan 70-talet. Då tillverkades de första i Tyskland.
De bestod dels av själva pumpen med insulin, dels av en programmeringsdosa. På 80-talet kom också pumpar som opererades in under huden likt en pacemaker. De fjärrstyrs med manöverdon, som man måste bära på dessutom. I dag görs inga nya insättningar av den sortens pumpar.
Tekniken utvecklas ständigt. Pumparna har blivit mindre, lättare och tekniskt avancerade med alla funktioner i en enda liten apparat. De har otaliga möjligheter till individuella inställningar och doseringar anpassade efter tidpunkt, aktiviteter och måltider av skiftande slag. Grundprincipen är att pumpen ger små doser insulin dygnet runt. Genom en eller flera knapptryckningar ändrar man tillflödet tillfälligt eller för en längre period. I dag är en insulinpump ungefär så stor som en personsökare. Den kan bäras i fickan eller sättas fast i skärpet. Pump är ett kostnadsfritt hjälpmedel på samma sätt som insulinsprutor och blodsockerstickor.
I Sverige hade 3 100 diabetiker fått pump förra året, varav 480 barn. Det är tio procent av alla svenska barn med diabetes typ 1. I hela världen är pumpanvändarna omkring 200 000.