Falsk läkare skapar oro i Torsby

Många av Vårdförbundets medlemmar i Torsby känner sig lurade och mår dåligt efter den uppmärksammade läkarskandalen.

Stämningen är dov bland personalen på sjukhuset i Torsby efter avslöjandet om att en outbildad läkare utfört avancerade undersökningar och opererat på egen hand.

– Våra medlemmar mår mycket dåligt och stämningen är närmast olustig, berättar Ann-Britt Jonsson, vice ordförande för Vårdförbundet i Värmland och sedan många år sjuksköterska just i Torsby.

Ann-Britt Jonsson berättar bland annat om hur många nu funderar över den granskning som Socialstyrelsen ska göra: »Har jag varit inblandad i något felaktigt?« Och om hur en hel arbetsgrupp känner sig lurad.

– Eftersom han accepterats av de personalansvariga, har man trott att han var at-läkare. Ingen kunde ana att sjukhuset anställt någon som inte visat upp riktiga papper, säger hon.

Många oroliga patienter har ringt till sjukhuset och samtalen har tagits emot av mottagningssjuksköterskor på allmänmottagningen. Två läkare, speciellt uppkallade från Karlstad, har granskat patienternas journaler.

– Det är bra att granskningen görs av läkare utifrån, säger Ann-Britt Jonsson.

Hon är kritisk till den totala fokuseringen kring läkare.

– Man verkar inte inse konsekvenserna för våra medlemmar och hur de har drabbats. Vårdförbundet har heller inte fått någon information från landstinget.

Det finns också rapporter om att ytterligare ett stort antal inte färdigutbildade läkare skulle vara inblandade i skandalen. Formellt sägs dock att deras anställningar varit korrekta.

Den outbildade läkaren är polisanmäld för att ha skrivit ut narkotika till både sig själv och bekanta.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida