”Fel att inte satsa på personalen”

Nio av tio nattsjuksköterskor på tre avdelningar på Sunderby sjukhus mellan Luleå och Boden sa upp sig i går i protest mot att arbetsgivaren stoppat deras nya arbetstidsschema. Vårdförbundet i Norrbotten är mycket kritiskt till arbetsgivarens agerande.

Meningen var att det nya arbetstidsschemat skulle börja den 19 maj, men så blir det inte. Arbetsgivarens motivering till stoppet är att man först vill göra klart en utvärdering av de arbetstidsförsök som redan finns,  bland annat på Sunderbyn. När den informationen lämnades vid ett möte med de berörda i går blev protesterna stora. Och redan i samband med mötet kom de första uppsägningarna. Totalt har nio av tio nattsjuksköterksor sagt upp sig eller förklarat att de ska göra det.

Vårdförbundets ordförande i Norrbotten, Lisbeth Löpare-Johansson, är mycket kritisk mot arbetsgivardens agerande.

– Det har gjorts utvärderingar som visar att övertiden och sjukskrivningarna minskat på de enheter där man haft arbetstidsförsök. Och även om, som arbetsgivaren befarar, det blivit något dyrare än tidigare borde det inte vara något hinder. Vill man behålla personalen måste man satsa på den. Vad kostar det inte att rekrytera nya sjuksköterskor, säger hon.

Vad som nu händer är oklart. Enligt arbetsgivaren kan ett beslut finnas någon gång under hösten.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida