Filippinska sjuksköterskor får inte stanna i Sverige
Gina Olasiman rekryterades i hemlandet Filippinerna för fem år sedan av vårdföretaget Attendo. Sedan dess har hon lärt sig svenska, arbetat som trainee på ett äldreboende, gjort en rad examinationer och till slut i januari fått svensk legitimation. Men nu stoppar Migrationsverket hennes planer.
Omkring 100 filippinska sjuksköterskor eller blivande sjuksköterskor riskerar nu att utvisas. De får inte förlängt uppehållstillstånd i Sverige för att fortsätta arbeta inom äldreomsorgen.
– Det känns fruktansvärt, jag är så besviken. Det har varit ett hårt arbete att lära sig svenska, flytta hit, jobba och plugga. Nu när jag äntligen klarat allt och fått sjuksköterskelegitimation får jag avslag. Jag som hade tänkt stanna här för alltid, säger sjuksköterskan Gina Olasiman.
Hon arbetar på äldreboendet Attendo Fiskebäck utanför Göteborg. Där var Vårdfokus och gjorde reportage 2018 om kollegan Chrispina Domansi, som idag är sjuksköterska med svenskt medborgarskap.
Svenska vård- och omsorgsföretaget Attendo började sitt rekryteringsprojekt i Filippinerna 2015, och följde då efter den finska delen av företaget, som redan var igång. I Sverige har företaget anställt sammanlagt 200 filippinska sjuksköterskor.
De har rekryterats i hemlandet, där arbetslösheten bland sjuksköterskor är stor. De har en fyraårig högskoleutbildning och i Filippinerna är det vanligt att redan från första skoldagen veta att man tänker söka sig ut i världen. Deras kompetens är sedan många år eftersökt i engelsktalande länder som USA, Storbritannien och Australien.
Ett års svenskakurs
Efter ett års utbildning i svenska språket kom Gina Olasiman för tre år sedan till äldreboendet i Göteborg som sjukskötersketrainee, för att nu arbeta som sjuksköterska.
– Det har varit språket och lagstiftningen som jag fått plugga mycket. Jag älskar jobbet här. Våra boende brukar säga om oss från Filippinerna att vi är varma människor med mycket känsla. Jag behövs här i Sverige, men det verkar inte påverka besluten alls att vi är sjuksköterskor, säger hon.
Alla sjuksköterskor i projektet har fått tillfälligt uppehållstillstånd för att arbeta inom Attendo när de först kom till Sverige.
För att få arbetstillstånd behöver utländska medborgare utanför EU ha en anställning med villkor i nivå med svenska kollektivavtal. Det har kontrollerats i starten med Vårdförbundet, och rekryteringen mbl-förhandlades.
Avslag flera år senare
Det är nu, flera år senare, när uppehållstillstånden behöver förnyas som sjuksköterskorna eller traineerna får avslag.
På Migrationsverket förklarar Fredrik Bengtsson, regiondirektör, varför:
– Vi bedömer inte att EU-medborgare fått tillräcklig chans att söka de här tjänsterna. Vid utannonseringen har det krävts att man ska gå en utbildning på Filippinerna för att bli aktuell för anställning. Vi bedömer inte att arbetsgivaren har följt den lagstiftning och de regelverk som finns, säger han.
Ändå fick de filippinska sjuksköterskorna sina uppehållstillstånd godkända första varvet och nu har de varit här i flera år. Grunden för att upp till 100 personer nu får avslag är att vårdpersonal från EU inte fått samma möjlighet att söka.
Varför har ni inte kommit på det förrän nu?
– Nu har vi borrat mer i förutsättningarna. Vi hade inte vetskap om upplägget i början. Vid första anblick ser det ut som att företaget skickat ut en annons på rätt sätt genom Arbetsförmedlingen och kopplat till flera websidor inom EU.
Men det är brist på sjuksköterskor i Sverige, tas det med i bedömningen?
– Nej, det har inte med saken att göra. Vi prövar rätten till uppehållstillståndet utifrån lagstiftningen. Här har man valt ett sätt att rekrytera som rundar det som är tänkt i regelverket. Så ska inte lagstiftningen användas. Men självklart har de sökande rätt att överklaga vårt beslut och få det prövat i domstol.
Det tänker Gina Olasiman göra, med hjälp av en jurist anlitad av Attendo.
Attendo anlitar jurist
För Attendos ledning har de avslagna uppehållstillstånden kommit som en överraskning.
– Vi delar inte Migrationsverkets bild, och vi har kopplat in jurister. Jag vill inte gå in på detaljer. Det här var en annonsering vi gjorde för flera år sedan. Självklart vill vi göra rätt, säger Linda Bengtsson, presschef hos Attendo och talesperson i frågan.
Hon berättar att företaget vill lösa kompetensbristen som finns i hela omsorgen i Sverige. Nära hälften av de 100 berörda har hunnit få svensk sjuksköterskelegitimation.
– Det här jättejobbigt för individerna, men även för kollegor och de äldre på våra boenden, som sjuksköterskorna har skapat värdefulla relationer med. De är otroligt uppskattade.
Gina Olasiman tycker att det känns mörkt och hopplöst just nu.
– Vi har jobbat så hårt och byggt upp vårt liv här. Jag har skapat min framtid i Sverige, och har planerat att bo och arbeta i min profession här för alltid, säger hon.
Fakta internationell rekrytering
- Filippinerna är en av världens största exportörer av sjuksköterskor, framför allt till engelsktalande länder som USA, Australien och Storbritannien.
- När sjuksköterskor utbildats i låginkomstländer för att sedan värvas till västvärlden används för begreppet ”braindrain”, ett internationellt problem som uppmärksammas av världshälsoorganisationen WHO och internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN.
- Samtidigt ser ICN positivt på att sjuksköterskor arbetar internationellt, vilket alltid varit vanligt inom professionen.