Strejk i Finland

Finska sjuksköterskor i strejk – kan stoppas av regeringen

Finska sjuksköterskor i strejk – kan stoppas av regeringen

Operationssalar stängs och operationer flyttas fram. I fredags gick 25 000 vårdanställda i Finland ut i en strejk, som enligt sjuksköterskeföreningens ordförande kan bli långvarig. Regeringen vill nu snabbt stoppa strejken med en lagändring.

Akuten, ortopeden och psykiatriavdelningar stängs vid universitetssjukhuset i Kuopio, och i Finlands största sjukvårdsdistrikt, Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, stängs 80 av 140 operationssalar.

Strejken bland Finlands vårdanställda, som till följd av sammanbrutna förhandlingar mellan parterna bröt ut den 1 april, gör den redan ansträngda situationen i landets vård än mer blödande.

– En sjuksköterskebrist fanns redan före pandemin, som sen gjort att sjuksköterskor har blivit utarbetade och lämnat branschen, säger Annika von Schantz, ordförande Finlands sjuksköterskeförening, till Vårdfokus.

Strejken riskerar att bli långvarig, befarar hon. 

– Parterna står ännu långt ifrån varandra.

 ”Pengar finns”

Snittlönen för en sjuksköterska i Finland ligger mellan 2576 och 3613 euro i månaden. Sjuksköterskorna befinner sig nu i vad Annika von Schantz kallar en ”lönegrop” , och Vårdförbunden i Finland har inför lönerörelsen enats om ett program för att behålla och kunna rekrytera personal. De kräver nu, utöver de vanliga lönepåslagen, en höjning på 3,6 procent under fem år.

Från arbetsgivarsidan säger man att det saknas pengar. Men pengar finns, enligt Annika von Schantz.

– Det finns gott om pengar för stora byggprojekt i hela landet, till exempel ett enormt broprojekt i Helsingfors. Men man vägrar prioritera sjuksköterskorna, säger hon till Vårdfokus.

Annika von Schantz, ordförande Sjuksköterskeföreningen, Finland. Foto: Privat.

I Finland, som brottas med liknande sjuksköterskebrist som i många andra länder, finns relativt många utbildade sjuksköterskor.

– Men de lämnar branschen och den låga lönen är en stor orsak, säger Annika von Schantz, som själv är privatanställd sjuksköterska som inte berörs av strejken, men som ordförande i sjuksköterskeföreningen stödjer hon den.

För att lösa den ansträngda vårdsituationen har regeringen föreslagit en lagändring som nu diskuteras i riksdagen, och som skulle tvinga tillbaka sjuksköterskorna in i arbetet.

– Lagändringen förbereds redan och de kan hinna genomföra den snabbt, säger Annika von Schantz, som anser att det är en konstig lösning från regeringens sida på högst berättigade krav från vårdanställda.

Visst, patienter lider, konstaterar hon.

– Men strejken är ju inte riktad mot patienter utan mot arbetsgivaren. Det som gör det väldigt svårt för sjukskötare att strejka är att den som drabbas ju inte kan lösa problemet.

Att regeringen genom förbud vill stoppa strejken är häpnadsväckande, tycker Teija Schröder, sjuksköterska vid ett barnsjukhus i Helsingfors och en av dem som berörs av strejken.

– De lyssnar inte alls på oss, men de kan lägga energi på en lagändring, säger hon till Vårdfokus.

Strejk kan utvidgas

Strejken bland vårdanställda drivs av fackliga Tehy, som organiserar sjuksköterskor, och Super, närvårdar- och primärskötarförbund. I nuläget omfattar den sex sjukvårdsdistrikt i Finland: Helsingfors och Nyland (HUS), Norra Savolax, Norra Österbotten, Egentliga Finland, Birkaland och Mellersta Finland.

Från arbetsgivarsidan, Finlands sjukvårdsdistrikt, har de däremot fått nej och förhandlingarna har strandat.

Den finska regeringens sätt att genom en lagändring som begränsar strejkrätt nu försöka råda bot på det akut blödande sår som uppstått i vården när de strejkande sjuksköterskorna inte finns där, tillämpades även vid sjuksköterskestrejken i Danmark förra året, något Vårdfokus rapporterade om.

I Finland var vårdfackens tanke att inleda strejken redan den 18 mars. Regeringen såg dock till att utnyttja sin rätt att skjuta upp strejken i två veckor.

Om vårdpersonalen inte får gehör för sina krav om högre lön och bättre arbetsvillkor, varslar vårdförbunden om att utöka strejken till sammanlagt 40 000 anställda i 13 sjukvårdsdistrikt. Även denna strejk har regeringen dock skjutit upp: den kan bryta ut den15 april. Vårdfackens plan just nu är att även denna strejk ska pågå i två veckor.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida