Strejk i Finland

Finlands sjuksköterskor på väg in i ny strejkomgång

Finlands sjuksköterskor på väg in i ny strejkomgång
Foto: Getty Images.

Finlands sjuksköterskor har ännu inte fått gehör för sina krav och går in i en andra omgång av strejken den 20 april. Då kommer strejken också att omfatta fler av landets sjukvårdsdistrikt. "Det är nu eller aldrig," säger Teija Schröder, sjuksköterska vid Helsingfors barnsjukhus.

Trots regeringens och den nya familje- och omsorgsministern Aki Lindéns (SDP) vilja att med hjälp av en lagändring begränsa strejkrätten är Finlands sjuksköterskor fast beslutna att gå in i en ny omgång av strejken om de inte får gehör för sina krav.

Teija Schröder, sjuksköterska vid Helsingfors barnsjukhus, hoppas att lagändringen, som väckte vrede bland de strejkande, inte hinner gå igenom innan den 20 april då den andra strejkomgången planeras starta.

Då ansluter också fler av landets sjukvårdsdistrikt till de sex distrikt som sedan den 1 april nu är i strejk. Den drivs av facket Tehy, som omfattar sjuksköterskor, och närvårdar- och primärskötarförbundet Super. Hur länge strejkens andra våg kommer att pågå är svårt att säga, konstaterar Teija Schröder:

– Vi får ta en dag i sänder. Det blir säkert någon form av kompromiss, men det är nu eller aldrig.

Att regeringen vill driva igenom en lag som begränsar strejkrätten visar att varken politikerna där eller arbetsgivarna lyssnar på sjuksköterskorna, anser hon.

– Vi är jättearga på detta. Det visar hur lite man lyssnar på oss, både från arbetsgivaren och regeringen.

Kräver 3,6 procents ökning per år

Den 1 april gick 25 000 vårdanställda i Finland ut i strejk. Detta till följd av sammanbrutna förhandlingar mellan parterna – fackförbunden Tehy och Super respektive Finlands sjukvårdsdistrikt.

Snittlönen för en sjuksköterska i Finland ligger mellan 2 576 och 3 613 euro. Facken kräver nu en höjning på 3,6 procent per år.

Dropparna som fick bägaren att rinna över och strejken att bryta ut var flera.

– Vi har inte blivit lyssnade på, vi är alldeles för få personal som jobbar. Vi har alldeles för bråttom, vi har alldeles för mycket ansvar och många har slutat helt och hållet och gått till andra branscher, säger Teija Schröder.

Försöken att driva igenom lagändringen har mött stort motstånd även bland allmänheten i Finland. Händelsen har dock hamnat lite i skuggan av det pågående kriget i Ukraina.

– Jag vet inte hur mycket folk vet om försöket till lagändring. På det sättet är det en dålig tidpunkt att gå ut i strejk. Å andra sidan blir det aldrig rätt tillfälle, säger Teija Schröder, som ändå då och då kallas in på sin arbetsplats för så kallat skyddsarbete.

Sjuksköterskorna blir kallade att jobba vissa tider, hur ofta beror på var de jobbar, men det finns ett beslut om hur många som ska vara på arbetsskift vid en viss arbetsplats.

Enligt fackförbunden är man inte tvungen att acceptera skyddsarbete, det är dock en rekommendation att göra det för att inte hela vården ska duka under.

Men branschen är minst sagt otacksam, konstaterar Teija Schröder.

– Som sjuksköterska i Finland får man dåligt betalt trots att man har utbildat sig. Det är ingen framtidsbransch. Det måste absolut bli bättre. Vi har inga sjuksköterskor, någonting måste göras.

Vad är viktigast att få igenom?

– Förutom att höja lönen, är det att skapa en anständig arbetsbelastning så att man orkar jobba i vården. Vi har hela tiden brist på personal.

Samma problem som i Sverige råder också bland sjuksköterskor i Finland: övertid och brist på återhämtning.

– Många körs helt slut. Det är svårt också för att det är ett så krävande arbete. Omständigheterna vi hamnar i tar lång tid att återhämta sig ifrån, många offrar sin hälsa, säger Teija Schröder.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida