Covidvaccin

Fjärde vaccinet godkänt i EU

Fjärde vaccinet godkänt i EU
Det nya vaccinet som godkändes idag från Janssen, liknar Astra Zenecas, på så sätt att båda är så kallade virusvektor-vaccin, som använder ett vanligt förkylningsvirus som transport in i cellerna. Foto: TT

I dag godkändes Janssens vaccin i EU, vilket innebär att det kommer börja användas i Sverige. Speciellt för det nya vaccinet är att det ska räcka med en dos.

Idag godkände Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, Johnson & Johnsons dotterbolag Janssens vaccin.

– Med hjälp av det här senaste positiva utlåtandet får myndigheter runt om i EU ett annat alternativ för att bekämpa pandemin och skydda medborgarnas liv och hälsa, säger EMA-chefen Emer Cooke i ett pressmeddelande.

Godkännandet var förväntat och Sverige har redan ett avtal om ett stort antal doser.

En dos räcker

Utmärkande för Janssens vaccin är att det ska räcka med en dos för att uppnå tillräckligt skydd mot covid-19.

En annan fördel med det nya vaccinet är att det är betydligt lättare att hantera än de första två vaccinen från Pfizer och Moderna. Det behöver inte frysas till låg temperatur. Det är innebär att all transport, organisation och hantering blir lättare, och möjlig även länder med mindre resurser.

Janssens vaccin godkändes i USA den 27 februari.

I stora tester har vaccinet visat sig skydda mot covid-19 till 66 procent. Testerna innefattade drygt 43 000 personer i USA, Latinamerika och Sydafrika. Immuniteten märktes redan efter två veckor, och ökade sedan efter tid.

85 procent skydd

Studien visade att vaccinet skyddade till 85 procent mot svår, sjukhuskrävande sjukdom. Än så länge har den visat ett fullt skydd mot dödsfall.

Vaccinet gav olika skydd i olika världsdelar. Enligt uppgifterna, från som publicerats på den internationella vaccinalliansen Gavis hemsida, förebyggde Janssens vaccin 72 procent av covidfallen i USA, i Latinamerika 66 procent och i Sydafrika 57 procent. I Sydafrika var den nya mutationen av coronaviruset dominerande under försöksperioden.

Det nya vaccinet som godkändes idag från Janssen, liknar Astra Zenecas, på så sätt att båda är så kallade virusvektor-vaccin, som använder ett vanligt förkylningsvirus som transport in i cellerna.

En ytterligare fördel med Janssens vaccin är att det bara kräver kylförvaring.

Ömhet och trötthet

De konstaterade biverkningarna efter vaccination har varit ömhet vid insticksstället, trötthet, muskelvärk och illamående.

– Sverige får 1,2 miljoner doser av vaccinet under det första halvåret.

Det meddelade Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström under regeringens presskonferens på onsdagen.

Han berättade också att ett godkännande av vaccinet från Curevax snart är att vänta. Dessutom har en granskning startats av EMA av det ryska vaccinet Sputnik V.

– Det kommer i dagarna även komma en ansökan från en av de kinesiska tillverkarna. Vi för även förhandlingar om ett delvis svenskt vaccin, som inte kan leverera förrän i slutet av året, säger Richard Bergström.

14 miljoner vaccindoser

Fram tills nu har endast en tredjedel av de inplanerade doserna kommit till Sverige. Men enligt vaccinsamordnare ska utöver det som anlänt nu ytterligare 14 miljoner vaccindoser komma till Sverige fram till halvårsskiftet.

Under andra halvåret får Sverige 30 miljoner doser, enligt kontrakten.

– Vad ska vi med dem till, kan man fråga sig. Dels kommer barn och ungdomar att komma att erbjudas vaccin. Sedan kan vi behöva förlänga skyddet med ytterligare en dos. Sedan får vi ytterligare kapacitet att hantera varianter som beror på mutationer, sa han under gårdagens presskonferens.

Vaccinleveranser

  • Under mars väntas 1,4 miljoner doser sammanlagt till Sverige från olika tillverkare. Det är mer än vad som kommit sammanlagt december till februari.
  • 14 miljoner doser väntas levereras innan halvårsskiftet.
  • När väl tillräckligt med vacciner kommer har Sverige kapacitet att vaccinera 1,2 miljoner personer i veckan, enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR.
  • Regeringen höjde låneutrymmet för utveckling av vacciner från 4,5 till 11 miljarder kronor under onsdagen. En orsak till det är att vacciner kan behöva vidareutvecklas på grund av nya virusmutationer. (Källa: Regeringens presskonferens 10/3-21)

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida