Fler får igångsättning i hemmet

Induktion hemma är på väg att bli ett alternativ till långdragen igångsättning av förlossningen i sjukhusmiljö. Rebecca Enander är en av barnmorskorna på Danderyds sjukhus som håller i kontakten med kvinnorna och bedömer när det är dags att åka in och föda.
Ungefär var femte gravid kvinna blir i dag igångsatt inför förlossningen, så kallad induktion. Det handlar om att påskynda mognaden av livmodertappen, något som kan ta upp till två dygn. Att invänta att värkarbetet drar igång på sjukhuset kan upplevas som jobbigt av många.
Med inspiration från bland annat Danmark och Norge har flera kliniker i Sverige nu börjat att erbjuda kvinnor att starta sin induktion i lugn och ro hemma i stället. Kvinnan och hennes partner får då komma på ett bokat besök till kliniken och träffa läkare och barnmorska för provtagning och undersökning. I samband med besöket tar kvinnan den första dosen tabletter som ska göra att förlossningen sätts igång. Om allt ser bra ut åker hon hem och fortsätter att ta tabletter enligt ett särskilt schema.
Under tiden de inväntar rätt fas i värkarbetet finns en barnmorska tillgänglig på telefon, som också bedömer när det är dags att åka in och föda.
På Danderyds sjukhus – som började med heminduktioner som ett pilotprojekt i januari i år – är Rebecca Enander är en av barnmorskorna som är involverade. När hon jobbar som koordinator på förlossningen är det hennes uppgift att samordna dagens induktioner.
– Kvinnorna kan höra av sig när de vill och vi stämmer av hur de har det. Har de mensvärk? Börjar det bli dags att åka in till sjukhuset?

Rebecca Enander ser flera fördelar med heminduktion. Kvinnan kan slappna av och klara av första förlossningsdygnet hemma i stället för i en okänd miljö på sjukhuset. En trygg och utvilad födande främjar kroppens oxytocinutsöndring och underlättar förlossningen.
– För oss barnmorskor är det här också väldigt positivt. Det blir en logistisk lättnad på avdelningen, även om summan av antalet födande i slutänden blir det samma. Vi efterfrågar ju betydligt fler vårdmodeller än enbart sjukhusförlossningar och det här öppnar upp för fler möjligheter.
Heminduktion – så går det till
- Kvinnan kommer på morgonen och får göra CTG, ultraljud, mäta blodtryck och lämna ett urinprov.
- Läkare eller barnmorska bedömer livmodertappen. Om allt är bra ges den första tabletten och kvinnan får vänta kvar i 60 minuter.
- Kvinnan åker hem och får ta en tablett varannan timme enligt skriftlig instruktion. Om värkarna inte kommer igång får hon återkomma nästa morgon för en bedömning.
- Den gravida kan ringa in när som helst, till exempel för råd eller om värkarna tilltar, och få direktkontakt med barnmorska eller läkare.
- Induktion i hemmet kan bli aktuellt för gravida som är mellan 18 och 45 år och befinner sig i vecka 37–41. Barnet ska också ligga med huvudet nedåt och vara välinställt.
Källa: Danderyds sjukhus.
Rebecca Enader är samtidigt medveten om att igångsättning i hemmet inte passar alla. Vissa medicinska orsaker är inte lämpliga för heminduktion och kvinnorna ska inte ha alltför lång resväg till sjukhuset. Det får heller inte finnas några risker för kommunikationssvårigheter.
– Det är också något nytt och en del tycker det är för läskigt och vågar inte prova. Det är självklart frivilligt, även om vi märkt av att allt fler nu hör av sig och efterfrågar detta, säger hon.