ebola

Nytt ebolautbrott i Västafrika

Nytt ebolautbrott i Västafrika
Nytt ebolautbrott i Guinea. Foto: WHO/Junior D. Kannah

I Guinea och Demokratiska republiken Kongo har minst fem personer dött och ytterligare flera smittats av blödarsjukdomen ebola. WHO inleder en stödinsats och uppmanar flera länder i Västafrika att vara på sin vakt.

I Demokratiska republiken Kongo har minst fyra fall bekräftats i landet. Gensekvensering tyder på att det inte handlar om en ny variant av ebola, utan snarare är en återstart av det senaste utbrottet som pågick 2018-2020 och som skördade 2 200 dödsoffer.

Samtidigt har minst fem personer avlidit i Guinea och det finns ytterligare minst tio misstänkta fall. Guinea var ett av de hårdast drabbade länderna i ebolautbrottet 2014–2016 där sammanlagt över 11 300 personer avled. Det är med råge det största och värsta utbrottet sedan viruset upptäcktes 1976.

Begravning av sjuksköterska

Guinea kan ännu inte med säkerhet säga var smittspridningen började. Men de första undersökningarna tyder på att sex personer i den södra regionen Nzérékoré drabbades av ebolaliknande symtom efter att ha närvarat på begravningen av en sjuksköterska i slutet av januari. Två av dem har dött, medan de andra fyra har fått sjukhusvård.

Vad är ebolavirus?

  • Ebolavirus är ett RNA-virus som tillhör familjen filovirus som orsakar blödarfeber. Idag anses den naturliga värden vara fladdermöss, men det är inte helt klarlagt. Virus överförs till människor från dessa fladdermöss. Smittvägen är oftast indirekt via hantering av rått kött från andra infekterade djur såsom apor och hjortdjur.
  • Ebolavirus smittar mellan människor genom infekterade kroppsvätskor såsom saliv och blod, vilket framförallt innebär en risk för anhöriga och vårdpersonal. En särskild risk för virusspridning är kontakt med döda kroppar under förberedande och genomförande av begravning.
  • Infekterade personer blir smittsamma först vid symtomdebut och smittsamheten ökar under sjukdomsförloppet. Genomgången infektion ger immunitet, men det är oklart hur länge skyddet består och mot vilka typer det skyddar mot.
  • Inkubationstiden är 2–21 dagar. Patienten insjuknar snabbt i influensaliknande symtom som hög feber, huvudvärk och muskelsmärtor. I slutet av sjukdomsförloppet kan det uppstå blödningar i huden och inre organ. Dödligheten varierar men har beräknats ligga mellan 50 och 90 procent vid utbrott i drabbade afrikanska länder. Med tillgång till adekvat vård är dödligheten betydligt lägre.

Källa: Folkhälsomyndigheten

”Det är ett stort bekymmer att se återkomsten av ebola i Guinea, ett land som redan har lidit mycket på grund av sjukdomen. Men utifrån den expertis och erfarenhet som byggdes upp under det tidigare utbrottet är det möjligt att snabbt spåra virusets väg och dämpa ytterligare infektioner”, säger Matshidiso Moeti, Världshälsoorganisationen WHO:s regionchef för Afrika.

Fullskalig testning

WHO stöder myndigheterna i Guinea för att snabbt få igång en fullskalig testning, spårning av smittkontakter, behandling samt produktion av ebolavaccin som är ett viktigt verktyg för att kontrollera viruset.

WHO uppmanar grannländerna Senegal, Guinea-Bissau, Mali, Elfenbenskusten Sierra Leone och Liberia att vara på sin vakt och öka testningen för att snabbt kunna agera vid eventuella smittfall.  

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida