Flera orsaker till det höga sjuktalet

— Det hade varit bra om vi funnit något som tydligt skiljer Västerbotten från övriga landet. Något som vi hade kunnat peka på och säga: »Aha, det är det här som gör att så många är sjukskrivna här«.

7 januari 2002

Så säger Curt Edlund, socionom anställd vid försäkringskassan i Västerbotten.

I sin doktorsavhandling Långtidssjukskrivna och deras medaktörer har han intervjuat sjukskrivna, arbetsgivare, läkare och försäkringskassans handläggare.

Men orsakerna till höga sjuktal är flera, förklarar han, och avhandlingen ger inga tydliga svar på varför västerbottningarna är sjukare än andra. Däremot tar den upp flera faktorer som försvårar situationen för de sjukskrivna.

Många i undersökningen anser att arbetsgivaren fått dem att känna att de inte duger, och ofta till och med varit den som tagit initiativ till sjukskrivningen. De anser inte att arbetsgivaren gjort tillräckligt för att få dem tillbaka i arbete igen. Bara var femte upplever att de fått stöd med rehabilitering.

Enligt undersökningen anpassar arbetsgivarna oftare arbetet för män som blir sjuka än för kvinnor. Ungefär hälften av männen och två tredjedelar av kvinnorna känner sig missförstådda och misstror systemet.

Satsar mer på männen
– Vi ser tydligt att arbetsgivarna satsar mer resurser på att få män, framför allt yngre män, tillbaka i arbete. Det är svårt att förstå, jag trodde att vi hade kommit förbi den tiden, säger Curt Edlund.

Försäkringskassans handläggare undviker att ställa krav och väntar på att andra ska agera, anser de sjukskrivna. Och handläggarna själva känner sig kluvna inför motstridiga krav; dels ska de kontrollera att ersättningarna är riktiga, dels ska de vara ombud för de försäkrade. De anser också att deras yrkesroll är otydlig och känner sig därför osäkra i förhållande till arbetsgivare och sjukskrivande läkare.

– Försäkringskassorna har tvingats till stora nedskärningar de senaste åren och handläggarnas egen arbetssituation är pressad, säger Curt Edlund.

Detsamma gäller läkarna. De kvinnliga primärvårdsläkarna är en grupp som själva drabbats hårt av många sjukskrivningar. Läkarna som intervjuats i undersökningen upplever en arbetssituation präglad av ökade krav, minskad egenkontroll och mindre tid för patienterna. Patienterna själva har ett stort inflytande över om de blir sjukskrivna eller ej, säger de. De sjukskrivna å sin sida anser att läkarna har alltför stor makt över deras situation och att de brister i empatisk förmåga.

Jämför med friskaste länen
Arbetsgivarna i Västerbotten fick ta del av resultatet från undersökningen redan 1996. De visade ett välvilligt intresse och rapporten har varit efterfrågad, berättar Curt Edlund. Däremot verkar de inte ta resultaten riktigt på allvar.

– Hittills har de inte vidtagit de åtgärder som de borde.

Försäkringskassan i Västerbotten fortsätter att analysera sjukskrivningarna och Curt Edlund leder nu ett projekt där länen med ovanligt höga sjuktal – Västerbotten, Norrbotten, Jämtland och Västernorrland jämförs med Kronoberg, ett av de friskaste länen i landet.

Frågan är: Vad har de där, eller vad gör de där, som de inte har eller gör i skogslänen? 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida