Föräldrars ointresse en myt
? Amningsförberedelse borde vara ett självklart inslag i all föräldrautbildning under graviditeten, säger specialistbarnmorskan Kristin Svensson.
Kristin Svensson hävdar att granskningen i Health technology assessment visar att den allmänt spridda föreställningen om att blivande föräldrar är ointresserade av amningsinformation under graviditeten bara är en myt. Det är också hennes egen erfarenhet.
? Blivande föräldrar måste få veta att de själva kan förebygga problem genom kunskap om teknik och om barnets beteende vid bröstet.
Problem går att lösa
? Om föräldrarna tillsammans med en intresserad och kunnig person får diskutera amning som en naturlig del i omhändertagandet av barnet och utifrån det nyfödda barnets behov så är de intresserade. Amning ska kännas bra och kvinnor bör få veta att problem har en orsak ? en orsak som går att åtgärda.
Ett problem kan vara en klämd eller snedsugen bröstvårta direkt efter amningen. Det kan orsaka smärta, olust, otillräcklig mjölkmängd, oroligt barn vid bröstet, långsam eller utebliven utdrivningsreflex och infektioner på bröstvårtan och i brösten.
? Kvinnan kan då uppmuntras att titta på bröstvårtans form direkt efter amningen och själv justera amningstekniken så att barnet får bättre läge och tag om bröstet.
Träna på tygbröst
Ett sätt att väcka intresse hos föräldrarna är att använda hjälpmedel i undervisningen om amningsteknik.
? Att ha en docka och ett tygbröst som mammorna får träna på har i en studie visat sig var effektivt för att förebygga sår och smärtor på bröstvårtorna. Det är samtidigt ett roligt sätt att undervisa på, säger Kristin Svensson.
Många mödravårdscentraler arbetar redan på detta sätt med goda erfarenheter. Det finns också hjälpmammor i Amningshjälpen som är intresserade av att undervisa blivande föräldrar och som man kan kontakta.
LÄSTIPS
Fairbank L, O?Meare S, Renfrew MJ med flera:
A systematic review to evaluate the effectiveness of interventions to promote the initiation of breastfeeding. Health technology assessment 2000;4(25):1?171.
Duffy EP med flera: Positive effect of an antenatal group teaching session on postnatal nipple pain, nipple trauma and breastfeeding.
Midwifery 1997 Dec;13(4):189?96.