Företag lurade sjuksköterskor på stora pengar

När ett 80-tal sjuksköterskor fick sin kontrolluppgift blev det en chock. Arbetsgivaren hade inte betalat den skatt till staten han hade dragit under ett helt år. Sjuksköterskorna befarade att de skulle få betala skatt en andra gång.

24 januari 2005

Sjuksköterskorna arbetade för ett danskt bemanningsföretag i Skåne under 2003. Varje månad när de fick sitt lönebesked var skatten dragen och allt verkade vara korrekt.

Så var det dock inte. När de inför deklarationen för ett år sedan fick sin kontrolluppgift visade det sig att företaget inte hade betalat in den dragna skatten till svenska staten.

Betala skatt två gånger?

Oron blev förstås stor. Måste vi betala skatt en andra gång? frågade sig sjuksköterskorna. För några handlade det om ungefär 100 000 kronor som  företaget alltså hade behållit.

Men det behöver de inte.

– Vi har gjort ett undantag eftersom det är så många som har drabbats, säger Therése Lassen på Skatteverkets utlandsenhet i Stockholm.

Ingen unik händelse

Therése Lassen säger att det inte är ovanligt att utländska företag som saknar kontor i Sverige gör på det här sättet.

– Men vi har aldrig tidigare sett något som berör så många, säger hon.

Enligt de lagar som finns behöver utlandsbaserade företag inte göra några skatteavdrag för anställda i Sverige. Svenska Skatteverket kan inte heller kräva det.

”Spara alla papper!”

– Vi uppmanar därför alla som är anställda i utlandsbaserade företag att begära att få bruttolön, det vill säga att skatten inte ska dras. Därefter bör de gå till den lokala skattemyndigheten och ta reda på hur mycket de ska betala in i skatt och arbetsgivararavgift och sedan betala personligen, säger Therése Lassen.

Hon poängterar också att det är viktigt för alla löntagare att spara sina lönespecifikationer i minst fem år.

– Skattemyndigheten kan  behöva göra en omprövning och då måste den enskilde kunna bevisa vilken lön hon har fått och vilka avdrag som har gjorts, säger Therése Lassen.

Enligt uppgifter till Vårdfacket har ett par av de drabbade polisanmält företaget.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida