Innovatörerna

Förklädet som blev med byxor

Förklädet som blev med byxor
Mattias Linds förkläde går lätt att fästa med tejpremsor så att det sitter på plats och täcker benen ned till knäna. Foto: Staffan Claesson

En dag i början på pandemin ilsknade Mattias Lind till. Hela ambulanspersonalen försökte vara extra noga med hygienen. Ändå stod han där med patientens kroppsvätskor på arbetsbyxorna för att förklädet glidit åt sidan. Han tänkte ”det här borde gå att lösa”.

Direkt på platsen skar han en slits i förklädet och tejpade fast det runt benen. På kvällen hemma funderade han vidare, tog fram några stora plastsopsäckar och började klippa och klistra. Ur en sopsäck fick lyckades han få ut ett förkläde med två ben ur samma plaststycke.

– Jag tänkte direkt att det här kan många få nytta av. Fler än jag är irriterade på att förklädena inte ger tillräckligt skydd. Inom ambulansen fungerar ofta inte vanliga förkläden, de bara far och flänger.

Står på knä ofta

Ambulanssjuksköterskor vårdar på alla möjliga platser, och står även ibland hukade eller på knä, för att patienten fallit till golvet eller marken.

Innovatörerna

Vården är under ständig utveckling. Inte sällan kommer idéerna från personalen själva, som på nära håll har sett vad som skulle kunna förbättras.

I en serie artiklar under sommaren skriver Vårdfokus om några innovatörer, som har hittat nyskapande lösningar för att göra arbetet lättare och vården bättre för patienterna.

Läs och låt dig inspireras – kanske är det du som sitter på nästa strålande idé?

– Eller som när vi drar över patienten från sängen i hemmet till båren och stöttar oss med ett knä i sängen. Jag har även klämt mig in i en duschkabin för att lyfta en patient. Vid alla de tillfällena blir arbetskläderna kontaminerade, säger han.

Svårt sjuka patienter som hämtas med ambulans kan blöda, kräkas eller tappa kontroll över blåsa eller tarm. Olika tillstånd, som till exempel stroke och sepsis, ger ofta kraftigt illamående.

– Det är inga konstigheter och vi är vana. Men det gäller att vi skyddar oss och våra arbetskläder. Tanken är att man ska kunna ta av sig smutsiga handskar och förkläden efteråt och slänga dem. Det är inte så kul att sitta i sina kontaminerade byxor en halvtimmes bilresa in till stationen, innan man kan byta, säger han.

Ska nu tillverkas på fabrik

Mattias Lind kontaktade Region Uppsala Innovation och Almi och har fått hjälp att gå vidare med sin idé. Han har nu vidareutvecklat vanliga vårdförkläden till en variant som går att klistra runt benen. Det har kallats för tvåbent förkläde. Mattias Lind själv säger skyddsförkläde för besvärliga situationer och miljöer. Hans innovation ska nu tillverkas för första gången på fabrik i dagarna. Den begränsade upplagan ska sedan testas och han ska samla in feedback.

– Det är roligt att det blir verklighet nu. Det har tagit tre år, men det kunde gått fortare om jag varit mindre försiktig av mig. Men jag är sådan, att jag gärna undersöker möjligheter och risker noggrant när jag drar i gång något, säger han.

Han har fått sökt och fått designskydd, och gått utbildningar med inriktning från idé till produkt, och även start-up-företagsamhet och produktion.

– Jag har fått väldigt bra stöd. Trots att jag är försiktig, så har jag startat eget företag vid det här laget.

Mattias Lind är avdelningens hygienombud och vill se skärpning i ambulanserna vad gäller hygienreglerna.

– Tyvärr visar studier att ambulanspersonal bara har 10 procents följsamhet till riktlinjen om att använda förkläde vid patientnära kontakt. Under pandemin blev vi mycket bättre, och så ska vi fortsätta. Jag hoppas min uppfinning kan bidra till det.

Fakta

Namn: Mattias Lind

Yrke: Specialistsjuksköterska i ambulanssjukvård

Arbetsplats: Region Uppsala, stationerad vid ambulansstationen i Östhammar.

Innovation: Skyddsförkläde med ben

Favorituppfinning genom tiderna: Små och stora uppfinningar som underlättar och förbättrar.

Favoritpryl: Kaffebryggaren.

Det borde finnas: En autocorrect som faktiskt fungerar.

Tips till den som har en idé: Tror du på idén, så bara kör. Jag som är så försiktig vågade. Visa inte din innovation för någon alls om du vill söka patent. Vänd dig till regionens innovationsavdelning eller Almi.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida