Förlossningsvård: Storstäderna bäst bemannade i sommar
Varje sommar är det svårt att få ihop bemanningen på landets förlossningar och de födande riskerar att få åka över länsgränsen. I år är det lugnare än vanligt i de största regionerna även om många mottagningar tar in pensionerade barnmorskor och hyrbarnmorskor för att klara bebistrycket. Men på andra håll i landet är läget sämre än tidigare.
Personalen på förlossningen vid Östra sjukhuset i Göteborg har upplevt några tuffa somrar. Men i år är förutsättningarna något bättre än tidigare, enligt barnmorskan och huvudskyddsombudet Carina Deréus.
– Vi hade förmånen att kunna anställa ganska många av de barnmorskor som tog examen i januari i år. Det var fler än vanligt som valde att gå till just förlossningen. Men ändå är det långt ifrån tillräckligt och en tredjedel är ju på semester, säger hon till Vårdfokus.
En anledning till att fler nyfärdiga barnmorskor lockats till förlossningen är medvetna satsningar på exempelvis bättre introduktion, något som efterfrågats av tidigare studenter.
– Arbetsgivaren har förstått och tagit till sig av det budskapet, säger Carina Deréus.
I sommar har alla barnmorskor fått den ledighet de önskat, men det förutsätter att de som är i tjänst ställer upp och tar extrapass.
Möjligheten finns att ”sälja” en semestervecka för 10 000 kronor, men hur många som valt att göra det vet man först efter sommaren.
I Göteborg, precis som i Stockholm, går födslotalen ner något, vilket kan påverka arbetsbelastningen.
– Men även om det sker en nedgång så går det inte att fördela den jämnt. Det kommer toppar ändå, säger Carina Deréus.
Även Region Stockholm har det lugnare än vanligt, bland annat på grund av en helt ny förlossningsklinik. Enligt en enkät som TT gjort med alla regioner ser årets bemanningen också bättre ut i Västerbotten, Jämtland-Härjedalen, Västmanland, Örebro och Gotland.
Eksjö stänger salar
I Region Jönköping är det varken bättre eller sämre än tidigare år, enligt Vårdförbundet. Förlossningarna i Jönköping och Värnamo har alla salar öppna med hjälp av hyrbarnmorskor och pensionerade kollegor som går in och jobbar. I Eksjö har man däremot gått ner från fem till tre salar på grund av obemannade pass, enligt Anne-Sofie Blixt, barnmorska och styrelseledamot i Vårdförbundet Jönköping.
– Många barnmorskor i Eksjö har mindre än två års yrkeserfarenhet och därför vill man dra ner på kapaciteten för att behålla hög kvalitet. De nya är duktiga och vi är jätteglada för dem, men att vara barnmorska är ett hantverk. Man behöver ha bredd på erfarenhet i bemanningen, säger hon.
Även föräldralediga går in och jobbar under sommaren. Det är visserligen frivilligt men inte ett drömscenario enligt facket, eftersom man kan känna sig tvungen att ställa upp. Enligt TT saknas totalt 14 barnmorskor i regionen och personal har blivit beordrad att flytta sina semesterveckor.
– Vi i Vårdförbundet är inte nöjda förrän vi är så många anställda att det finns fast personal även på sommaren och att alla kan få sin reglerade semester och bra villkor utan att man tar in hyrpersonal, pensionärer och föräldralediga, säger Anne-Sofie Blixt.
Vårdförbundets barnmorskor driver också på för att det ska finnas en barnmorska med i rummet under hela förlossningsförloppet – året runt.
– Vi önskar en barnmorska per födande men så ser det inte ut i dag. Ingen ligger helt själv och föder, det finns andra närvarande som undersköterskor, men att ha en barnmorska på salen hela tiden under födandet finns inte tiden för i dag, säger Anne-Sofie Blixt.
De flesta regioner uppger för TT att läget på förlossningen ser ungefär likadant ut som förra året: Norrbotten, Västernorrland, Värmland, Uppland, Skåne, Kalmar, Blekinge, Kronoberg och Sörmland. En del regioner har försökt dra ner kraftigt på hyrpersonalen under våren, men under sommaren använder dessa inhyrda barnmorskor, visar TT:s enkät.
Sänker kapaciteten
Två regioner som har ett sämre läge än förra året är Dalarna och Gävleborg, där det främst är förlossningen i Hudiksvall som är drabbad.
I Region Halland meddelade förvaltningschefen Carolina Samuelsson redan i maj att förlossningen i Halmstad kommer att minska antalet vårdplatser på grund av brist på barnmorskor med rätt kompetens.
– Vår kapacitet är cirka 75 procent jämfört med förra sommaren. Vi ser att vi kommer att kunna erbjuda en trygg och säker förlossningsvård till gravida kvinnor i Halland, men kommer få svårare att även ta emot kvinnor från andra regioner, sade hon i ett pressmeddelande.
Trycket på vården i Halland ökar under sommarmånaderna på grund av turismen. I juli 2022 var andelen patienter från andra regioner 27 procent i Varberg och 23 procent i Halmstad.
– Det innebär en ökad arbetsbelastning. Vi har inga stora marginaler och det finns en oro bland medlemmarna att behöva ändra sin semester vid sjukdom eller arbetstoppar om det blir många ”turistfödslar”, säger huvudskyddsombudet Linnéa Player Pellby till Vårdfokus.
Den tillfälliga nedbantningen av förlossningsverksamheten är ett misslyckande, anser hon.
– Anledningen till att man inte kan ha öppet fullt ut över sommaren är att man inte lyckats rekrytera och behålla personal i Halmstad. Arbetsmiljön har varit tuff under lång tid och många barnmorskor orkar inte jobba heltid. I Varberg är det bättre, där har man full bemanning och en trygghet i att många har lång erfarenhet.