Forskare frågar om kvinnors sexualvanor

Kontrollgrupp sökes för att ta reda på om vaccination mot humant papillomavirus fungerar som skydd mot livmoderhalscancer.

17 februari 2005

Ett formulär med frågor om hälsorelaterade beteenden och sexualvanor skickas just nu ut från Karolinska institutet till 20 000 slumpmässigt utvalda kvinnor mellan 18 och 45 år.

Samma enkät går också till ett antal kvinnor i de andra nordiska länderna. Totalt skickas 54 000 formulär ut.

Bland dem som besvarar enkäten kommer en grupp kvinnor att väljas ut för att agera kontrollgrupp i den studie av ett nytt vaccin mot humant papillomavirus (HPV) som håller på att testas på 6 000 unga kvinnor i de nordiska länderna.

De vaccinerade kvinnorna och kvinnorna i kontrollgruppen kommer att följas i minst femton år.

Kvinnorna i kontrollgruppen får alltså inte tillgång till vaccinet utan bidrar som jämförelsegrupp till utvärderingen av om vaccinet kan förebygga livmoderhalscancer och hur länge det är verksamt.

Studien leds av forskaren Pär Sparén på institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet.

Det vaccin som testas kan också skydda mot vissa HPV-typer som orsakar kondylom (könsvårtor). Därför kommer forskargruppen också att kartlägga hur många kvinnor i kontrollgruppen som har könsvårtor.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida