Forskare mitt i vården
När Karolinska sjukhuset i Stockholm satsar på en omvårdnadsakademi ska forskarna finnas i vården.
Omvårdnadsakademin består av ett nätverk av disputerade sjuksköterskor som finns inom olika verksamheter på Karolinska sjukhuset (KS). Den ska vara en gemensam stödfunktion för personalen på hela sjukhuset. Tanken är att göra det möjligt för intresserade sjuksköterskor att utveckla omvårdnaden och även att stanna kvar i vården efter disputationen.
? Nu blir den ena efter den andra sjuksköterskan klar med sin avhandling. I januari har vi elva disputerade sjuksköterskor och vi är naturligtvis angelägna om att behålla dem. De behövs i vården, säger Christina Lindholm som är docent och vårdforskningschef på sjukhuset.
Satsningen på en omvårdnadsakademi görs av ks i samarbete med Karolinska institutet, Stockholms läns landsting och Röda korsets högskola. Sjuksköterskorna i akademin kommer att arbeta med övergripande strategiska frågor för att stödja och stimulera omvårdnadsutveckling och forskning där patienterna finns. De kommer att handleda projekt, allt från c- och d-uppsatser till avhandlingar. Även utbildningar och kurser kommer att anordnas inom ramen för akademin. En chefsutbildning är planerad med inriktning på att leda verksamhet med forskning, utveckling, utbildning och vård.
Omvårdnadsakademin hålls ihop med regelbundna möten i Borgmästarvillan, där enheten för omvårdnadsforskning redan nu finns, som därmed blir navet för verksamheten. Där kommer också de disputerade sjuksköterskorna att ha en arbetsplats.
Landsting och kommuner har sedan 1996 skyldighet att medverka vid finansiering, planering och genomförande av klinisk forskning inom hälso- och sjukvården. Med omvårdnadsakademin skapas en struktur och en organisation för det.
? Det är en tydlig satsning på omvårdnadsutveckling och omvårdnadsforskning från sjukhusdirektören och FoU-kommittén. Det tycker jag är väldigt roligt, säger Christina Lindholm.
Projektverkstad
Stöd för forskning och utveckling finns sedan tidigare på ks. Tillsammans med vårdforskarkollegiet, som består av disputerade vårdforskare vid ks (arbetsterapeuter, barnmorskor, biomedicinska analytiker, dietister, kuratorer, logopeder, psykologer och sjukgymnaster) anordnas gemensamma aktiviteter som forskarseminarier för all intresserad personal. Det finns även en projektverkstad dit alla yrkeskategorier kan vända sig för att få hjälp med att söka pengar för projekt, studiedesign, manusgranskning med mera.
? På sikt hoppas vi få samla alla vårdforskarna under samma tak i ett »vårdvetenskapens hus«, säger Christina Lindholm.