Forskare: Så får vi till hållbara chefer i vården

Forskaren Charlotte Klinga har utbildat chefer inom vården i många år. Nu är hon aktuell med en ny bok om ledarskap och uppmanar alla chefer att fundera över sina egna drivkrafter.
Charlotte Klinga är redan ett bekant ansikte för många ledare inom Vårdförbundet. Hon har undervisat på chefsprogrammet i flera år och är också en av författarna bakom boken ”Ledarskap i vård och omsorg” som används inom Vårdförbundets chefsprogram. Nu kommer nya boken ”Självledarskap för balans i arbetslivet – exempel från vård och omsorg” som hon också skriver tillsammans med kollegan Teresa Söderhjelm. De tar förra bokens kärnfrågor ett steg längre.
– Vi inriktar oss mer på att chefer ska utforska vilken typ av ledare de är för sig själva. Kan du leda dig själv kan du lättare leda andra. Vi går in på betydelsen av medkänsla, vänlighet och gränser, men också självbildens betydelse, säger Charlotte Klinga.
Båda böckernas innehåll baserar sig på forskning och författarnas erfarenheter av att utbilda chefer, berättar Charlotte Klinga. Läsarna ska få konkreta verktyg och stöd i frågor som dyker upp i vardagen. Det kan handla om kommunikation, hur man får ihop teamet och skapar bättre förutsättningar för samarbete, förändringsledning – ämnen som även chefsutbildningen går igenom.
– I den nya boken går vi in på hur vi kan hantera utmaningar vi inte riktigt rår över, varför tilltro och tillit är viktigt i arbetslivet och hur våra sinnen styr vår förståelse av andra och omvärlden. Vi går också igenom varför det är viktigt att förstå grupper, varför det kan vara utmanande att vara i grupp och vad som krävs för gott samarbete.
”Många är lojala och biter ihop”
Många chefer och ledare saknar förutsättningar för att skapa en god arbetsmiljö för sina medarbetare på grund av brist på personal och resurser. Det är en verklighet som Charlotte Klinga ofta stöter på.
– Det är jätteviktigt för cheferna att förstå var gränsen för deras ansvar går. Vad kan de själva påverka och vad behöver kommuniceras till nästa nivå? Vi har sett många första linjens chefer som vill vara duktiga och lojala, biter ihop och försöker lösa situationen. De bidrar delvis till att upprätthålla systemet.
Vad ska de göra i stället?
– De behöver skapa forum för dialog, vertikalt och horisontellt. Börja prata och förstå att ”ensam inte är stark”. Att få till hållbara chefer, medarbetare och arbetsplatser kräver gemensam förståelse och gemensamma insatser. Information om hur situationen ser ut på vård- och omsorgsenheter behöver kommuniceras till olika beslutsnivåer, upp till politiken, så att beslut som berör vården fattas på rätt underlag.
Tre frågor till hjälp
De här tre frågorna kan du fundera över själv och också diskutera med din arbetsgrupp för att tydliggöra rollerna som chef respektive medarbetare.
- VAD ska jag göra i min roll på jobbet?
- HUR ska jag göra det?
- VARFÖR gör jag vad jag gör?
Charlotte Klinga förklarar:
”När du går från privatperson till att ta en funktionell yrkesroll, behöver målen och syftet med arbetssammanhanget vara tydligt, eftersom det är avgörande för vad du ska ta med dig in i din yrkesroll. Det viktiga är att din roll formas utifrån organisationens syfte, mål och struktur.”
Källa: Boken "Självledarskap för balans i arbetslivet - exempel från vård och omsorg" samt Agazarian, 2021 och Reed, 2006.