Ny i yrket

Första jobbet – vi guidar dig steg för steg

Första jobbet – vi guidar dig steg för steg

Grattis! Du har klarat utbildningen, fått din legitimation och det är dags att ge sig ut i arbetslivet. Men det finns en del att tänka på inför första jobbet. Vårdfokus guidar dig — steg för steg.

Innan du söker jobb

Hur ska jag veta vilket jobb som passar mig?

Annika Wåhlin är vårdstrateg på Vårdförbundet och har jobbat mycket med karriärutvecklingsfrågor. Hennes råd är att ta avstamp i sitt kunskapsområde från utbildningstiden: Vad är det i min utbildning som jag tagit med mig? Och finns det i den funktion som den här jobb­annonsen handlar om?

Det finns också en del att tänka på när det gäller olika typer av arbetsgivare, till exempel region, kommun, staten, privata eller ideella organisationer. Det viktigaste är att kollektivavtal gäller – en översikt hittas på Vårdförbundets sajt.

Finns inte kollektivavtal är det viktigt att själv säkerställa vad som gäller med pension, försäkringar och anställningsvillkor. Löneläget skiljer sig också åt mellan sektorerna.

Porträtt av Anna Collert, rådgivare på Vårdförbundet Direkt.
Anna Collert, rådgivare på Vårdförbundet Direkt. Foto: Privat.

– Kommunerna brukar vara de som generellt betalar bäst, säger Anna Collert, rådgivare på Vård­förbundet Direkt.

När du börjar leta

Sök gärna flera jobb samtidigt för att kunna jämföra vad olika arbetsgivare erbjuder. Och – sök inte bara jobb du verkligen vill ha. Gör man det är det lätt att sänka sina krav.

– Det är bättre att få tillfälle att öva sig för den viktiga anställnings­intervjun – så sök för att träna, säger Annika Wåhlin på Vårdförbundet.

Dags att söka!

I de flesta jobbannonser brukar ett personligt brev och cv efterfrågas Så hur skriver man dem bäst?

– Svara mot annonsen, brukar jag säga. Det blir ett naturligt ramverk att utgå från och blir lättare att avgränsa sig. Sedan ska man inte ta så hårt på att nå upp till exakt alla krav som ställs om det inte är absolut nödvändigt med hänsyn till legitimationer och specialistkunskap, säger Anna Collert.

Mall för cv och fler råd kring det personliga brevet finns på Vårdför­bundets webbplats.

Tänk till före intervjun

Annika Wåhlin, vårdstrateg på Vårdförbundet.

Kom ihåg: Intervjun är också din chans att ställa frågor till arbetsgivaren.

Hur ser ledarskap och organisation ut? Hur planeras introduktionen? Vilka karriärvägar och möjligheter till kompetens­utveckling finns?

– Det här är din marknad och du säljer din kunskap! Man ska vara lika noggrann som när man ska köpa ett hus – är det här jobbet något jag vill ha, håller kvaliteten? säger Annika Wåhlin.

Och så var det lönen…

När bör man egentligen lämna löneanspråk?

Aldrig i ansökan och aldrig på anställningsintervjun, säger Anna Collert:

– Det är viktigt att du hamnat i den positionen att du blivit erbjuden tjänsten – men ännu inte tackat ja. Det är dock inte helt ovanligt att man får frågan om löneanspråk i slutet av en anställningsintervju. En bra fras man kan ha med sig då är ungefär: ”Lönen kanske vi kan diskutera på ett separat möte om det blir aktuellt med en anställning.”

En vanlig fallgrop för den som söker sitt första jobb är att arbetsgivaren säger: ”Det här är vad vi kan erbjuda dig i ingångslön.” Liksom argumentet inom vissa regioner om att man inte vill konkurrera med lön inom organisationen.

– Då gäller det att sätta hårt mot hårt. Så fort du skriver ett nytt anställningsavtal har du rätt till löneförhandling. Den chansen ska du ta eftersom förhandling ofta ger bättre utfall än framtida lönesamtal. Första lönen ska alltid sättas individuellt utifrån kompetens och erfarenhet. Ingångslöner är arbetsgivarens eget påfund och inget man behöver rätta sig efter, säger Anna Collert.

När det gäller att lägga sig på en bra nivå i sitt löneanspråk är Vårdförbundets lönestatistik ett verktyg att använda sig av. Inför förhandlingen bör man ha tre lönelägen klara: det optimala läget, löneanspråket och ett lägsta läge. Löneanspråket bör gå något högre än det optimala läge där man vill landa.

Anna Collert menar att det viktigaste är att utgå från ett läge där man vill landa, aldrig avslöjar det lägsta man kan acceptera och inte heller går under det.

– En del gör misstaget att börja pressa underifrån: ”Jag ska minst ha …” Undvik det. Då byter nämligen lägsta läge och löneanspråket plats. Bli inte heller rädd om arbetsgivaren studsar på ett högt löneanspråk. Det signalerar bara att du vet hur en professionell löneförhandling ska gå till, säger Anna Collert.

Avtal: Viktigt med skriftligt

En muntlig överenskommelse om anställning gäller – men Vårdförbundet rekommenderar skriftliga avtal för alla överenskommelser mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Anställningsavtalet bör ses över extra noga om man kommit överens om avvikelser från kollektivavtalet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida