Innovatörerna

Från idé till färdig uppfinning – så blir din innovation verklighet

Från idé till färdig uppfinning – så blir din innovation verklighet
Illustration: Madelene Wikberg

Har du en skiss i byrålådan eller planer på ett nytt arbetssätt? Vägen från tankefrö till färdigbakad innovation kan kännas lång, men ge inte upp. Sjuksköterskan Annika Kärnsund vid Centrum för innovation, forskning och utbildning i Region Västmanland guidar steg för steg.

Annika Kärnsund. Foto: Privat

Annika Kärnsund har arbetat med innovationer i vården sedan 2015 då hon rekryterades till den då nystartade innovationsverksamheten i Region Västmanland. Fast egentligen har hela hennes yrkesliv präglats av utveckling och nya idéer.

– Jag började arbeta inom hjärtsjukvården sedan mitten på 1990-talet och har fått vara med om hur hjärtinfarkter gått från att vara början på slutet för en patient till något som man faktiskt kan leva länge efter, tack vare nya mediciner, metoder, medicinteknik och livsstilsförändringar.

Efterlyser bättre provtagningskit

Namn: Annika Kärnsund

Yrke: Specialistsjuksköterska (distriktssköterska)

Gör: Arbetsledare för innovation och kliniska studier vid Centrum för innovation, forskning och utveckling i Region Västmanland. Tidigare innovationskoordinator.

Favoritinnovation:

Rullatorn! Den uppfanns av Aina Wifalk som är från Västerås. Hon behövde själv ett gånghjälpmedel tog hjälp av stödsystemet med att utveckla sin idé. Aina Wifalk valde att inte ta patent på sin uppfinning för att hon tyckte det var viktigare att den fick spridning till många patienter. Det tycker jag är ett inspirerande exempel.

Uppfinning jag skulle vilja se:

Som forskningssjuksköterska skulle jag önska att provtagningskiten som patienter får hemskickade för för egenprovtagning blev mer användarvänliga. Kiten är utformade för vården och det blir ofta missar. Där finns det en hel del att förbättra tror jag.

Efter att ha arbetat som forskningssjuksköterska i många år fick hon erbjudande om att vara med och starta regionens första innovationscentrum. Som innovationskoordinator har hon träffat vårdpersonal som haft olika uppfinningar eller arbetssätt som de velat utveckla.

– Vi har valt att inte avgränsa det enbart produkter, utan ser att det finns många goda idéer om nya arbetssätt som kan göra vården bättre, säkrare och mer effektiv, säger Annika Kärnsund.

Till dig som har en idé tipsar Annika Kärnsund:

Källa: Annika Kärnsund.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida