Franska hälsoarbetare slogs ner av polis vid demonstration

Franska hälsoarbetare slogs ner av polis vid demonstration
Den europeiska fackföreningen för offentligt anställda anordnar demonstrationer i olika länder. Demonstrationen för fackliga rättigheter i Frankrike slutade med ett våldsamt ingripande från polisen. Arkivbild: Bojan Stanislawski

Under en demonstration för social välfärd och fackliga rättigheter blev tre hälsoarbetare skadade — två av dem svårt. Den franska polisen attackerade de fredliga demonstranterna med tårgas och batonger.

11 oktober 2011

Det var den 6 oktober som anställda inom vård- och omsorgssektorn organiserade en fredlig demonstration i staden Lyon i Frankrike.

Hälsoarbetarna protesterade mot social nedrustning och krävde respekt för sina fackliga rättigheter. Generalsekreteraren i The European federation of public service unions, EPSU, säger i ett uttalande att hon är chockad över polisens brutala angrepp på demonstranterna.

– Enligt våra källor fanns det ingenting som rättfärdigade våldet mot fredliga demonstranter som krävde respekt för sina fackliga rättigheter, vilka har funnits sedan 1951, säger Carola Fischbach-Pyttel.

EPSU stöder också den franska medlemsorganisationen som nu kräver att regeringen genast undersöker händelsen, och att de som har gjort sig skyldiga till det allvarliga våldet ställs inför rätta.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida