Full koll på lönestatistiken

Full koll på lönestatistiken
Snabb koll. Lönesnurran finns tillgänglig både i din dator och för smartphone eller läsplatta. Nu kan du enkelt och snabbt jämföra din lön med andra.

Har du någon gång varit på väg till en löneförhandling utan att ha någon uppfattning om hur du ligger till? Det finns inga skäl att drabbas av panik. Nu finns en lönesnurra att ta till. ???

1 augusti 2012

Tjänsten finns tillgänglig för dig som medlem i Vårdförbundet och du behöver vara inloggad på webbplatsen för att nå den. ?Flera funktioner har tillkommit vilket gör att du enkelt kan jämföra din lön med andra i din yrkesgrupp, i andra län, i andra sektorer och sist men inte minst med andra befattningar.

Det är även möjligt att se vilka län i Sverige som har de högsta medellönerna inom aktuellt yrke samt medellönen för kvinnor respektive män.

Det är framför allt inför en löneförhandling som lönesnurran kommer till nytta, men den kan även vara bra vid byte av anställning eller för att helt enkelt stilla nyfikenheten.

Inför en förhandling ska du däremot komma ihåg att lönestatistiken alltid släpar efter lite. Tjänsten baseras nämligen på de inrapporterade lönerna per anställning under november 2011 för landstings- och kommunanställda och september månad för anställda inom statlig och privat sektor.

Om förhandlingen sker under 2012 ska din nya lön alltså ligga högre än vad statistiken visar.

Även du som står på tröskeln till chefens rum, utan tid att kolla statistiken på en dator, kan vara lugn. Genom så kallad responsive design är lönestatistiken anpassad för att kunna användas i din smartphone eller i en läsplatta. Surfa in på Vårdförbundets mobilanpassade webb och klicka på ”lön”, därefter ”lönestatistik” så hittar du tjänsten.

Statistiken bygger på anställningar bland Vårdförbundets yrkesaktiva medlemmar inom samtliga sektorer. Den statistik som används är den partsgemensamma lönestatistiken där Vårdförbundet har statistikavtal, det vill säga Arbetsgivarverket, arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, Vårdföretagarna, KFS och KFO.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida