Fulla barnsjukhus när RS-säsongen dragit i gång rekordtidigt
Personalen kämpar redan med överbeläggningar på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset. Vårdenhetschefen Christine Saverstam är orolig för utvecklingen och situationen för sina medarbetare. Nu uppmanar hon föräldrar med bebisar att undvika fullsatta ställen.
Säsongen för RS-viruset brukar börja ungefär i samband med vinterns antågande. Ofta pågår den någon gång mellan november och mars. Men förra året uteblev säsongen helt, och knappt några fall av RS-infektioner påträffades i Sverige. Det berodde troligen på coronarestriktionerna, som fick människor att stanna hemma.
Men sedan i somras har restriktionerna plockats bort allt eftersom, och småbarnsföräldrarna verkar ha hittat ut igen. Plötsligt började Sveriges RS-säsong redan i mitten av september. I Stockholm ökade fallen redan i slutet av augusti.
– De senaste två-tre veckorna har vi sett en explosion och inflödet till akutmottagningarna är högt. Späda barn som är så dåliga att de behöver läggas in för vård och ibland andningsunderstöd, säger Christine Saverstam, barnsjuksköterska och vårdenhetschef på Barnavdelning 74 på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm.
RS-viruset
RS-viruset, eller respiratoriskt syncytievirus som förkortningen står för, orsakar en sjukdom som påminner om en långvarig förkylning, och är för de flesta ofarlig. Men för små barn och barn i riskgrupp kan sjukdomen försvåra andningen. Särskilt spädbarn under halvåret kan bli allvarligt sjuka av RS-viruset, då de andas mest genom näsan och det blir besvärligt för dem att andas när näsan är täppt av segt slem. Det kan ta så mycket kraft att andas att barnet inte orkar äta eller dricka.
382 personer i Sverige testade positivt för RS-viruset under vecka 38 år 2021. Av dem var tre fjärdedelar (291) personer barn under 5 år. Drygt hälften av dem (161) var under 1 år.
Källa: 1177 och Folkhälsomyndigheten
Hon har upplevt många RS-säsonger ur flera olika roller. Det brukar vara lite olika från år till år hur många och hur sjuka patienterna blir. Men i år ser hon att det är ett högt antal och dessutom sjukare barn.
– Det skapar en oro för att det ska öka ännu mer, och vi vet inte hur länge smittan kommer öka. Våra virusläkares prognoser förutspår en ökning under en period nu, och att det sedan lugnar sig innan det kommer igång igen framåt februari. Som chef oroar jag mig för hur mina medarbetare ska orka med, när det blir två säsonger av RS, säger Christine Saverstam.
Överbeläggningar varje dygn
Kombinationen har lett till överbeläggningar. Christine Saverstams avdelning med 12 platser har haft minst ungefär två överbeläggningar per dygn på sistone.
– Utmaningen är för det första att barnet blir påtagligt sjuk. Föräldrarna är väldigt oroliga för sitt barn. Barnet behöver en krävande vårdform. En del får så svårt att andas att man måste sätta in övertrycksandning. Allt detta ökar belastningen på vårdavdelningarna och akuten. Mina medarbetare jobbar väldigt hårt, säger hon.
RS-vågen tvingar Astrid Lindgrens barnsjukhus att skjuta upp planerad vård
– Vi upplever en press som vi inte upplevt på många, många år inom barnsjukvården. Det är helt fullbelagt med överbeläggningar hela veckan. Senast i onsdagsmorse var barnintensiven helt full och då tror jag i princip alla barnintensivvårdsplatser i Sverige var upptagna, säger Malin Ryd Rinder verksamhetschef för barnakutsjukvård Astrid Lindgrens barnsjukhus till Expressen.
Till DN säger hon att situationen är så allvarlig att inplanerad vård kommer att skjutas upp.
– För att hantera situationen har vi dragit ner på den inplanerade vården, den vård som kan vänta får vi skjuta upp. Vi har situationen under kontroll och är vana med en topp av RS-virus, bara att den kom tidigare i år.
Hon tror att RS-säsongen kulminerar om ett par-tre veckor och att barnsjukhusen har tuffa veckor framför sig. Om vårdcentralerna kunde ta ett till två barn var skulle det göra stor skillnad för akutsjukhusen, säger hon till Expressen.
– I våra väntrum har vi många barn som inte behöver vara hos oss. Men de kommer inte fram till 1177 eller får ingen tid hos sin vårdcentral, säger hon och tillägger:
– Vi behöver avlasta våra akutsjukhus så vi kan ta hand om dem som verkligen behöver vår hjälp.
Hon försöker lätta arbetsbelastningen för sina medarbetare genom att finnas synlig på golvet, hjälpa till och svara på frågor.
– Vi ser över bemanningen och tittar på lösningar för att öka upp den då det behövs, säger Christine Saverstam.
Oro för bebisar, familjer och personal
Hennes oro för bebisarna och deras familjer, samt för sin personal som tröttas ut av den ökade arbetsbelastningen, fick henne att skriva ett inlägg i facebookgruppen Heja livet, där hon uppmanade föräldrar att inte ta med sina små sötnosar på kafé eller storhandel. RS-viruset sprids både via kontakt och droppar, och kan ligga kvar länge på föremål som handtag och kundvagnar.
– Min reflektion när jag varit ute och handlat, är att jag sett många föräldrar med väldigt små bebisar ute. Nu när corona har sjunkit och restriktionerna är borta, så verkar man glömma bort de späda barnens risker för andra smittor. Jag hoppas att det kan hjälpa något barn att slippa hamna i sjukvård, säger Christine Saverstam.
Tips! Så kan du minska risken för att ditt lilla barn smittas av RS-viruset
- Var noga med handhygienen.
- Undvik, om du kan, att ta med din bebis till offentliga platser med många människor, som fullsatta bussar, kaféer och butiker. Ta hjälp av släkt och vänner med handling om det behövs.
- Hälsa inte på dina förkylda släkting eller kompis för att visa upp familjens nykomling.
- Byt kläder på syskonen när de kommer hem från förskolan och tvätta deras händer innan de leker med det lilla syskonet.
- Följ coronarestriktionerna för ovaccinerade.