Gå för Guds skull inte på den röda mattan!

Journalistskocken var på väg till en presskonferens på Rosenbad med minister Andnor och pressekreterare och säkerhetsvakter hade fullt upp med att rädda mattan undan våra nedsolkade vinterkängor. Den skulle vara ren och fin nog att solkas ned av betydligt mer betydelsefulla skodon än våra. eu:s utrikestalesman Solana var på väg med självaste statsministern. Det förstår ju var och en att den matta som ska beträdas av sådana potentater inte kan bära spår av fotfolket, så att säga.

En liten incident i arbetsvardagen mest att skratta åt, men något att begrunda ändå. För undanskuffade så där i flock kunde vi utbyta blickar av samförstånd och fnissa rått i våra kappärmar, men hur hade jag känt mig om jag hade kommit dit alldeles ensam tänker jag? Hade jag skrattat då? Jag tror inte det. Jag tror att jag hade känt mig ganska förödmjukad. Ja, jag vet att det görs skillnad på lort och pannkaka, men ändå: det är inte kul att bli så tydligt påmind om det.

Hur det känns att inte vara sedd eller riktigt räknad med är vi väl ganska bekanta med. »Hallå – nej, jag är inte doktor men jag skulle gärna vilja ha med mitt efternamn i alla fall.« Eller: »Jag vet – min vinterkappa ser lite loppig ut, men jag skulle vilja få beställa ändå.« Eller: »Jo, jo jag har fyllt 80, men jag önskar så att någon här på sjukhuset tog sig tid och lyssnade på mig.«

Mindre vet kanske du och absolut jag vad makt gör med våra personligheter. Den livserfarna präst jag träffade härförleden konstaterade kort: »Makt förstör den frommaste.« Det tror jag att han har rätt i. Makt gör människan fartblind. Varför tycker annars cheferna på Skandia att det är helt i sin ordning att lyxrenovera sina lägenheter med spararnas pengar?

Nej, in med facket och kvinnorna i styrelserummen. Slutna sällskap som ser sig själva som en exklusivitet behöver blandas upp med människor med andra perspektiv. Kanske är det rent av dags att göra den gamla Jantelagen rumsren igen. Detta bespottade mantra – symbolen för vår nordiska småsinthet: »Du ska inte tro att du är bättre än vi.« Den kan tjäna som en nyttig påminnelse när nivåerna på bonusen sätts. Eller när lyxmiddagen betald av läkemedelsbolaget inmundigas.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida