”Ge oss lön efter ansvar”

”Ge oss lön efter ansvar”
Charlotta Larsson och hennes sjuksköterskekolleger på Östersunds sjukhus vill inte längre ta på sig nya arbetsuppgifter om de inte får mer betalt. Foto: Marie Birkl

Värdering. Sjuksköterskor på akuten i Östersund ska avlasta läkarna — men möts av kalla handen när de vill ha mer betalt. Charlotta Larsson har tröttnat på att vara tacksam.

På Östersunds sjukhus har sjuksköterskorna ledsnat på att inte få bättre betalt när de gör mer. I förra numret av Vårdfokus visade temaartiklarna Karriärchans hur sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor över hela landet tar på sig nya, mer kvalificerade arbetsuppgifter. Ofta för att vårdköerna växer och läkarna inte hinner med. Men alla får inte någon ersättning för det, som på akuten i Östersund.

??Hela hösten fixade Charlotta Larsson och de andra sjuksköterskorna på akuten jobb som läkarna alltid skött. De ortopediska patienterna skulle få kortare väntetider. På försök började sjuksköterskorna därför göra snabba medicinska bedömningar direkt i triagerummet. De klämde igenom skador själva och skickade remisser till röntgen. Patienterna slapp vänta på att en läkare skulle undersöka de misstänkta frakturerna.?

För sjuksköterskorna ökade stressen och de fick en utmaning eftersom de endast gått en kurs i anatomi på två timmar hos ortopederna.

?När projektet pågått en tid frågade de chefen om de skulle få högre lön om arbetsuppgifterna blev permanenta. Chefen blev märkbart irriterad. Nu har sjuksköterskorna försökt ena sig om att inte sköta arbetsuppgiften utan mer pengar i plånboken.

?— Det vore skillnad om vi hade en lön som motsvarar det vi gör. Vi har ju ingenting i lön jämfört med andra. Jag borde få högre lön när jag tar på mig mer ansvar. Annars gör jag det inte helt enkelt, säger Charlotta Larsson.??

Vårdenhetschefen på akutmottagningen, Anette Bornhov, har frågat sjuksköterskorna om de kan tänka sig att ta över arbetsuppgiften mer permanent. Men hon tycker att det är för tidigt att börja diskutera lönen när projektet inte är utvärderat.?

— Vi vet inte om arbetssättet innebär en vinst för patienterna. Men jag tycker inte att dörren är stängd. Däremot har varje legitimerad sjuksköterska ansvar att följa med i vårdens utveckling. Sedan avgör varje arbetsgivare vad som ska generera mer lön.?

För sjuksköterskan Charlotta Larsson är lönefrågan dubbelt aktuell. Förutom ortopediprojektet går hon en kurs om att fråga om våld i nära relationer på Uppsala universitet, som landstinget valt att skicka henne på. Hon är mycket engagerad, vilket hennes chef uppskattar. Men när hon bad om högre lön sköts frågan upp till utvecklingssamtalet, trots att chefen föreslagit flera nya arbetsuppgifter, som att ge kurser och annat.

??— Jag borde tydligen vara tacksam som får gå en utbildning med resorna betalda. Men jag gör det inte för skojs skull, utan för att utvecklas i arbetet. Arbetsgivarna borde visa oss som jobbar kvar bättre uppskattning när de har så svårt att locka hit sjuksköterskor.

?I dag får den som värvar en kollega 10 000 kronor i belöning.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida