Gemensam policy för hela sjukvården

En nationell policy och kompatibla system ska göra IT-användningen i sjukvården effektivare.

29 november 2004

I dag använder sjukvården olika IT-system. Inte bara landstingen emellan utan också inom ett och samma landsting. Bara i Stockholm lär det finnas över 30 olika datoriserade journalsystem.

Ansvaret för att köpa in datasystem i sjukvården låg länge på kliniknivå. Man tävlade internt, det gick prestige i frågan, var och en höll på sitt eget system.

Politiskt samförstånd

– Positionerna var låsta. Det fanns ingen samordning mellan kommuner och landsting. Men nu känns det som ett genombrott. Det finns ett politiskt samförstånd kring vilka områden man ska satsa på.

Det konstaterar Daniel Forslund, departementssekreterare och ansvarig handläggare för IT-frågor i hälso- och sjukvården på socialdepartementet.

Efter nyår inrättar regeringen därför en arbetsgrupp som ska ta fram riktlinjer för en nationell policy och för kompatibla system i vården.

Etablera målbild 

I gruppen ska de tyngsta namnen på Läkemedelsverket, Carelink, Kommun- och Landstingsförbundet, Socialstyrelsen och Apoteket ingå. Den leds av Mikael Sjöberg, statssekreterare på socialdepartementet.

– Det blir en politisk och operativ styrgrupp som ska bygga vidare på tidigare utredningar och förslag och i samförstånd etablera en målbild och komma fram till bra beslut. De mest centrala frågeställningarna ska kunna utkristalliseras under nästa år, säger Daniel Forslund.

Själv ser han ett elektroniskt kompatibelt journalsystem som den i särklass mest angelägna satsningen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida