Grejen med febertermometern
De första termometrarna uppfanns redan på 1600-talet. Idag är mätning med infrarött ljus vanligt - men den gamla sanningen om vid vilken temperatur man egentligen kan säga att någon har feber har utmanats av svenska forskare. Vårdfokus berättar historien om febertermometern.
1868 Den tyske läkaren Carl Reinhold Wunderlich studerade under 15 år kroppstemperaturen hos tiotusentals patienter och publicerade 1868 sina fynd. Han grundade begreppet att människans normala kroppstemperatur är 37 °C och att feber kan kopplas till sjukdomar. De första kliniska termometrarna för kommersiellt bruk utvecklades i England på 1860-talet. Allbuttermometern var 15 centimeter lång och temperaturen kunde avläsas efter fem minuter.
Genom århundradena Redan på 1600-talet uppfanns de första termometrarna. På 1700-talet uppfann Gabriel Fahrenheit kvicksilvertermometern och en standardiserad temperaturskala. Den svenska vetenskapsmannen Anders Celsius tog fram en annan skala med vattnets kokpunkt och fryspunkt som utgångspunkt. Den första kvicksilvertermometern för att mäta feber togs i bruk på 1800-talet.
1984 Under 1900-talet utvecklades tekniken att mäta temperaturen med hjälp av infrarött ljus. Den infraröda örontermometern började användas 1984. Den uppskattar temperaturen genom att uppfånga värme från trumhinnan och hörselgången.
Kalibrering viktigt Förutom i örat kan temperaturen också mätas i rektum eller oralt. Vid kritiska tillstånd kan en permanent termometer placeras i lungartären eller matstrupen. En termometer som används i vården ska kalibreras regelbundet.
1992 I Sverige förbjöds kvicksilvertermometrar 1992. År 2006 kom ett EU-direktiv som förbjöd försäljning i hela EU utifrån kunskapen om att 25–30 ton av det mycket giftiga kvicksilvret kommer in i kretsloppet varje år bara via termometrar. Gamla kvicksilvertermometrar sorteras som miljöfarligt avfall.
Gamla sanningar ställs på ända Märta Sund Levander, sjuksköterska och biträdande professor, och Ewa Grodzinsky, biomedicinsk analytiker och docent, har i sin forskning vid Linköpings universitet visat att den vedertagna föreställningen om att 37 °C är normaltemperatur och 38 °C feber inte stämmer. I en studie de fått publicerad framkommer att normaltemperaturen varierar med nästan 2,5 grader mellan individer. Feber bör därför bedömas som ”minst en grad utanför individens intervall med samtidig sjukdoms- känsla”.
37 blev normaltemp
Fahrenheit och Celsius
Ny teknik med infrarött ljus
Var på kroppen?
Kvicksilver förbjuds
Två svenska pionjärer
Källor: Understanding fever and body temperature av E Grodzinsky/M Sund Levander. Vårdhandboken. Europaparlamentet.