Hyrsjuksköterskor

Häftig kritik och tre rättsprocesser till trots – nu gäller det nationella hyravtalet

Häftig kritik och tre rättsprocesser till trots – nu gäller det nationella hyravtalet
Stefan Petersson, Västra Götalandsregionen. Foto: Johanna Ewald St Michaels och Getty Images

Det gemensamma avtalet för bemanningspersonal har trätt i kraft, med samma prislista i alla regioner. Också inför sommarens beställningar som snart startar. Som motdrag hotar hyrsjuksköterskor med att inte jobba i juli.

Regionerna har gått ihop och erbjuder nu samma ersättning i alla regioner för hyrsjuksköterskor och hyrläkare. Prislistan är indelad i tre nivåer där storstäder har den lägsta ersättningen och glesbygdsorter den högsta.

– Regionerna har väntat länge så det är väldigt positivt. Innan sommaren kommer alla regionerna ha gått in.  Stor del av bemanningsbranschen är också positiva att samma villkor gäller för alla nu, säger Stefan Petersson.

Han är projektledare för regionernas nya bemanningsavtal hos Västra Götaland, regionen som fungerar som upphandlande myndighet och har varit med från början för flera år sedan.

För det gemensamma hyravtalet hamnade i långbänk. Redan 2020 hade alla regionstyrelser fattat beslut att ingå i avtalet. Men försöken att införa det ledde till flera överklaganden från bemanningsföretagen till förvaltningsrätten och en vända upp till kammarrätten.

Hyrsjuksköterskor och hyrläkare menade att ersättningarna var kraftigt försämrade och protesterade. Vårdförbundet vände sig kraftigt emot att en karenstid infördes, vilket innebär att sjuksköterskor måste vänta ett år innan de tar hyruppdrag i den region de arbetat.

Till slut vann regionerna i alla instanser. Avtalet går nu inte att överklaga utan gäller från årsskiftet och fyra år framåt. I beställningen (så kallade avrop) av bemanningssjuksköterskor till sommaren ingår alla regioner med start första april.

– Det här är en del i regionernas arbete med att bli mer hyroberoende. Jag hör att det finns konsulter som tycker att avtalets ersättningar är dåliga. Men de är framtagna utifrån professionsgruppernas högsta lönenivåer i regionerna, säger Stefan Petersson.

Krav på två års erfarenhet

Kraven på både konsulterna och bemanningsföretagen skärps i det nya avtalet.

Hyrpersonalen måste ha två års yrkeserfarenhet.

– Vi behövde säkerställa högre kvalitet. Där har vi sett brister tidigare. För att jobba inom bemanning måste du vara trygg i din roll, med hög kompetens, både formell och reell. Det har du inte hunnit få som nyexaminerad.

I facebook-grupper för bemanningssjuksköterskor har det nya avtalet mött hård kritik, liksom de hyrstopp regionerna infört. Sjuksköterskorna diskuterar att som motdrag gå samman och inte ta uppdrag i juli.

En ny förening för bemanningssjuksköterskor har också startats, Svensk konsultsjuksköterskeförening. Vårdfokus har sökt deras frontpersoner för en intervju om dagens situation, men de har avböjt intervju.

Stefan Petersson litar på att de bemanningsföretag som blir upphandlade till sommaren kan leverera sjuksköterskor.

– Jag får inga signaler att det är svårt. Det är leverantörernas skyldighet när de ingår avtalet. Det har varit så traditionellt att vi köper in betydligt mindre bemanning på somrarna. Det är väldigt stor skillnad mot resten av året.

Om det blir sommarkris i någon region, kan de då erbjuda högre ersättning?

– Nej, det kan man inte göra. Alla 21 är bundna till avtalet.

Norge har också nationellt avtal

Stefan Petersson nämner att även Norge har ett nationellt avtal.

Vårdförbundet har varit kritiska mot att karenstid på ett år införs.

Är det inte en fördel om en sjuksköterska kan verksamheten och sjukhuset?

– Regionerna behöver egna medarbetare som driver verksamheten framåt. Vi behöver kontinuitet och därför är karenstid väldigt viktigt. Utan den kan du arbeta i regionen, sluta och komma tillbaka som inhyrd direkt, men inte vilja jobba kväll, natt eller helg. Det blir en ond spiral. Vad tror du de övriga 23 kollegorna tycker om det?

I det nya avtalet är Sveriges kommuner uppdelat i tre zoner med olika ersättning. Zon ett är storstäder, zon två mindre städer eller orter och zon tre glesbygd. En region kan innehålla alla tre zoner, som exempelvis Örebro, där staden Örebro ligger i zon ett, medan orten Ljusnarsberg ligger i zon tre.

I alla städer i zon ett i landet utgår samma ersättning för hyrsjuksköterskor, respektive hyrläkare. Likadant orter i zon två i varje region, som har lite högre ersättning, samt orter i zon tre där ersättningen är högst.

Så blev prislistan för hyrsjuksköterskor

De här ersättningarna betalas från regioner till bemanningsföretagen. Summan ska räcka till konsultens lön och tjänstepension, arbetsgivaravgift, andra kostnader och företagets vinstdel. Ersättning nedan per timme av ordinarie arbetstid.

Legitimerad sjuksköterska och röntgensjuksköterska

Zon ett: 573 kronor

Zon två: 614 kronor

Zon tre: 665 kronor

Specialistsjuksköterska

Zon ett: 665 kronor

Zon två: 716 kronor

Zon tre: 767 kronor

Specialistsjuksköterska inom anestesi, distrikt, intensivvård, operation, samt barnmorska

Zon ett: 716 kronor

Zon två: 767 kronor

Zon tre: 818 kronor

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida