Hallå där!

Carin Mannheimer ? aktuell med tv-serien Solbacken:avdE.

När blir man gammal?
? Somliga blir det när första rynkan kommer. Jag kände mig pigg och ung vid 50 och fortfarande vid 60. Vid 70 är man gammal i andras ögon ? och det är man väl också. Riktigt gammal är man i 75 till 80-årsåldern.

Åldringarna i din serie är så pigga…
? Jag var tvungen att skildra dem så. Om jag hade visat hur det är på riktigt hade det blivit fem ganska tysta
timmar. Men även i verkligheten går det i vågor; det kan vara många dåliga åldringar under en period och väldigt stilla, medan det blir mer liv och rörelse i ett annat skede när några är lite piggare. Det varierar från ställe till ställe också. På ett äldreboende kan det vara mycket prat och skratt och på ett annat sitter de tysta runt bordet.

Kan man skämta om gamla?
? Visst kan man det, gamla människor är ju inte heliga. De är av alla sorter: snälla, dumma, intelligenta, precis som alla människor. Men man får inte skämta på ett elakt sätt.

Hur känner du inför att hamna på ett äldreboende?
? Det är svårt att föreställa sig, men kan man inte klara sig själv är det en nödvändighet. Jag tänker ju utifrån hur jag är nu, och då vill jag att det ska finnas många böcker, god mat och trevligt sällskap ? ett roligt gäng. Jag vill att det ska vara vackert, med en stor uteplats där jag kan sitta och titta. Men då kanske jag är både blind och förvirrad och inte kan gå, och i så fall spelar det nog ingen roll hur det ser ut ? bara det finns personal.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida