Hallå där!

6 oktober 2003

…Vendela Englund länsverksamhetschef för allmänmedicin i Värmland som arrangerat en Skrytdag.

Varför?
– I dag hör vi nästan bara negativa saker om hälso- och sjukvården. Avsikten nu var att föra fram en motbild – visa vilken fantastisk verksamhet som finns. Dessutom, och det var det viktigaste, vill jag att de anställda ska känna stolthet över sitt arbete i stället för att huka och hänga med huvudet inför all kritik. Samtidigt gav det möjligheter till att utbyta erfarenheter och att lära av varandra.

Var dagen viktig?
– Ja, det tycker jag. Det finns en tro, inte minst i Värmland, att ingenting fungerar, men så är det inte. Verksamheten rullar på, vi löser saker och vi orkar med det på ett bra sätt, anser jag.

I programmet för Skrytdagen säger ni att de värmländska pensionärerna har ett bättre influensaskydd än andra – stämmer det?

– Antalet som vaccinerar sig har stigit mycket och vi har kanske det bästa skyddet i världen. Vi arbetar förebyggande och det har gett resultat. Hittills har vi till exempel i år på medicinkliniken i Karlstad haft totalt två vårddagar på grund av influensa – mot 137 förra säsongen.

Ni säger också att ni till skillnad mot övriga Sverige inte har någon ökning av klamydia. Vad beror det på?

– I stället för att alla arbetar med problemet har vi sett till att ha personer i länet med specialkompetens och det har gett resultat.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida