Hallå där…

...Anna-Lena Näsström, barnmorska vid Kista ungdomsmottagning. Vad gjorde du på Stockholm pride festival?

– Många unga homo- och bisexuella och transpersoner känner sig inte välkomna på ungdomsmottagningarna. Det informeras om preventivmedel och blir mycket kille-tjej-snack och då slutar de lyssna. Så vi vill visa att vi finns till för dem också.

Vad kan då ungdomsmottagningarna erbjuda?

– På en ungdomsmottagning arbetar läkare, kurator och barnmorskor. Det är en dynamisk triangel som fler områden i vården borde kunna använda sig av. En bra kurator hos oss skulle kunna avlasta kuratorerna på RFSL som vi vet är nerlusade med arbete.

Var det första gången som ni var med?

– Förra året var vi med ute på festivalområdet. Då var det flera ungdomar som berättade att de kände sig dåligt bemötta på ungdomsmottagningarna. Men i år fick vi ett gott betyg över lag. I år höll vi dessutom två seminarier.

Vad handlade seminarierna om?

– Det ena var för ungdomarna och där hade vi värderingsövningar. Det andra vände sig till vuxna hbt-personer. När de var unga fanns det inga ungdomsmottagningar. Genom att berätta för dem vad vi har att erbjuda kan de i sin tur förmedla till ungdomar i sin omgivning att vi är till för dem.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida