Hallå där Katrin Kisswani

...du har som sjuksköterska gett dig i väg till översvämningsdrabbade Pakistan. Vad gör du där?

1 september 2010

— Jag är fältkoordinator för insatserna i provinsen Charsadda för Läkare utan gränser.?

Vad är mest akut??

— Vattenbrunnar och avlopp har blivit förstörda, så det är att få fram rent vatten. Risken för att vattenburna sjukdomar som kolera sprids är stor. Många drabbas av tarmsjukdomar, diarré och kräkningar när människor samlas på samma plats och det är svårt att sköta hygienen. Bristen på mat är stor och barnen är särskilt utsatta. ?

Läkare utan gränser delar dagligen ut 480 000 liter vatten från tankbilar på 52 platser i de drabbade områdena. Organisationen hjälper också till att laga den normala vattenförsörjningen som fanns innan översvämningen.?

Insatsen i Pakistan är en av de större operationer som Läkare utan gränser har gjort. Vad gör ni mer??

— Vi delar ut kit med hygienartiklar, köksutrustning och vattenreningstabletter. Hittills har 63 000 nödhjälpskit delats ut.?Läkare utan gränser har nio mobila kliniker och i slutet av augusti hade 14 300 patienter fått vård, varav några misstänkta kolerafall.?Miljontals människor har förlorat sina hem i samband med de häftiga monsunregnen. Hur känns det att vara på plats??

— Varje katastrof är speciell. Man kan aldrig vara helt förberedd så visst känns det lite nervöst. Det gäller att vara flexibel och anpassa sig till situationen på plats. Insatsen pågår så länge som det behövs, men sannolikt handlar det om minst en, två månader.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida